Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Alexander Kronlund om sin otrygga uppväxt: ”Psykiskt terrorisera”

28 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografChristine Olsson / TT
Alexander Kronlund i Idol.
Idol-jurymedlemmen Alexander Kronlund har skrivit några av världens största pophits, och arbetat med Britney Spears och Ariana Grande.
Men stjärnans uppväxt var långt ifrån glamourös – i P4 Extra berättar han nu om den otrygga barndomen som kantades med våld.
– Jag inser det nu när jag fått barn själv, säger Alexander Kronlund i radiointervjun.
Annons
Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Sedan 2017 har Alexander Kronlund varit en självklar del av Idol-juryn, och hjälpt unga artistaspiranter att ta steget in i musikbranschen. Men musikproducenten har en lång karriär i ryggen före Idol, och har varit hjärnan bakom några av våra största moderna pophits.

Alexander Kronlunds kända låtar – så mycket tjänar han

Alexander Kronlund har jobbat med artister som Britney Spears, Ariana Grande, Justin Timberlake och svenska Robyn, och är nära vän med svenska musikikonen Max Martin. Några av Alexander Kronlunds mest kända låtar är världshits som Britneys Lucky och Til the world ends, och Ariana Grandes Side to side.

Annons

På grund av sin internationella karriär som låtskrivare och producent är Alexander Kronlund en av de mer välbetalda i Idol-juryn. 2021 hade han en årsinkomst på strax under två miljoner, och året innan det passerade han fem miljoner.

Men Alexander Kronlund är inte uppvuxen med den rikedom och glamour som han nu lever i – snarare tvärtom. Under musikproducentens uppväxt i Stockholms-förorten Bredäng fick han ofta klara sig själv.

– Jag växte upp i den förorten med min syster och min mamma, det var väldigt många sådana familjer, en ensamstående mamma med kanske två barn. Det var en typisk situationen. De måste jobba så mycket de här mammorna, och barnen får klara sig själva, berättar Alexander Kronlund i P4 Extra.

Alexander Kronlund på tennis, med Björn Borg.
Alexander Kronlund är en stor tennisentusiast, och vän med Björn och Patricia Borg.

Idol-jurymedlemmens familj

Han beskriver Bredäng under sin uppväxt på 70- och 80-talet som en otrygg miljö för barn och unga, där det inte var ovanligt att han blev slagen eller tvingades gömma sig för jämnåriga.

Annons

– Det var en okontrollerad miljö, om man med det menar att ungdomar får skada, slå och psykiskt terrorisera varandra utan större koll från varken skola eller föräldrar, säger Kronlund i radiointervjun.

I dag är Alexander Kronlund tvåbarnspappa – tillsammans med frun Rebecka Kronlund, tidigare Lagerström, har han en son och en dotter. Han konstaterar att han ser annorlunda på sin egen uppväxt efter att själv ha fått barn, och att han nu ömmar mer för sig själv och det han gick igenom som barn.

Alexander Kronlund med frun Rebecka Kronlund.
Alexander Kronlund med frun Rebecka.

– Jag inser det nu när jag fått barn själv, innan har jag inte brytt mig så jävla mycket om det. Nu har jag funderat, när min son är 5,5 år och min dotter 1,5, så ser jag ”var jag en sån där, var jag så känslig”. Nu börjar jag tycka så jävla synd om mig själv, man är ju jättekänslig. Jag får väl ta det i ett sommarprat någon dag.

Annons