Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt för Sverige tillbaka – de tävlar i programmet

17 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Allt för Sverige säsong 11.
Populära SVT-programmet Allt för Sverige är tillbaka för en elfte säsong.
De förväntansfulla amerikaner som vill hitta sitt ursprung i Sverige börjar sin resa i Strömstad.
– Vart jag än går har jag mött människor som oroligt undrat om det kommer någon ny säsong, säger Anders Lundin.
Annons
Anders Öfvergård knackar på hos Anders och Kerstin LundinBrand logo
Anders Öfvergård knackar på hos Anders och Kerstin Lundin

Allt för Sverige är tillbaka! Under pandemin tvingades SVT pausa de populära programmet, då covid-19 gjorde det svårt att resa mellan Sverige och USA. Men nu är produktionen tillbaka i rullning, och i mitten av maj påbörjades inspelningarna i Sverige.

– Äntligen! Det kom av sig lite med Allt För Sverige under pandemiåren och vart jag än går har jag mött människor som oroligt undrat om det kommer någon ny säsong. Vad skönt att kunna säga: Ja! Vi är i gång, säger Anders Lundin i ett pressmeddelande.

Programmet, som går ut på att amerikaner ska hitta sitt ursprung och släkt i Sverige genom olika uppgifter och tävlingar, är nu inne på sin elfte säsong. Allt för Sverige spelas in under sommaren, och kommer sluta med att vinnaren får en stor släktträff med sin svenska släkt.

Annons

– Vi är glada att amerikanerna äntligen är på plats. Det känns kul att än en gång få följa med när de söker sina svenska rötter och framför allt får upptäcka flera av Sveriges olika orter och landskap på vägen. Det blir en fartfylld resa från början till slut, säger projektledaren Clara Mannheimer.

Anders Lundin är programledare för Allt för Sverige.
Anders Lundin är mångårig programledare för Allt för Sverige.

Här är alla deltagarna i säsong 11 av Allt för Sverige

Så här beskriver SVT de tio deltagarna:

Daniel Ray Hilsinger, 36 år – Orinda, Kalifornien

Canceröverlevare med hjärtat och känslorna utanpå som tidigare arbetat med film i New York. Efter sjukdomen har Daniel flyttat hem till Kalifornien där han satsar på en karriär som sing- och songwriter.

Billie King, 42 år – Brownsburg, Indiana

Ensamstående mamma som arbetar som finansanalytiker och tycker om sång och skrivande på fritiden. Billies mamma var bara 16 år när hon föddes och Billie har inte träffat sin pappa sedan hon var liten. Hon söker sina rötter i hopp om att finna en familj till henne och dottern.

Annons

Matthew Soderberg, 24 år – Wayne, Pennsylvania

Driven ung kille som jobbat sig upp från relativt enkla förhållande. Efter en examen i internationella relationer från universitetet har Matt nu tagit ett sabbatsår för satsa på att resa och skriva.

Daniel Crow, 22 år – Edmond, Oklahoma

Ambitiös kille med många bollar i luften. Han jobbar för NBA-laget Oklahoma Thunder, studerar historia på universitetet och utbildar sig samtidigt till pilot. Daniel är även religiös och tar sin tro på stort allvar.

Michael Jackson, 46 år – Roswell, Georgia

Före detta rugbyspelare som idag arbetar inom fastigheter och även kör skolbuss. Michael är svensk på mammans sida och afroamerikansk på sin pappas. Han stod väldigt nära sin svenska mormor som dog när Michael var 20 år.

Desiree Davis, 57 år – Girard, Pennsylvania

Föddes i Jönköping av amerikanska föräldrar med svenskt ursprung. Familjen flyttade tillbaka till USA när Desiree var två år och sedan dess har ingen varit tillbaka. Desiree känner sig som en udda fågel i sin familj och vill därför veta mer sitt svenska arv.

Annons

Mike Anderson, 70 år – Wilton, California

Mike är en snart pensionerad reklamare som bor på en ranch i norra Kalifornien. Som barn kallades Mike för ”the Swede” och nu drömmer han om att se den plats han hört berättas om så många gånger från sin pappas sida.

Karl Ekwurtzel, 33 år – Atlanta, Georgia

Karl är professionell idrottare inom Ultimate Frisbee och arbetar även som programmerare. Som idrottsman är Karls största rädsla att inte kunna fortsätta sporta, han vill veta om det finns fler atleter i släkten på sin svenska sida som delar hans passion.

Kirsten Holmberg, 32 år – Easthampton, Massachusetts

Djur- och naturälskare som är väldigt spirituell. Kirsten arbetar inom hälsa och anser att allt levande har en själ. Hon vill gärna uppleva den svenska kulturen och föra traditionerna från lilla landet lagom vidare.

Lillian Knutson - Winnail, 50 år – Waxhaw, North Carolina

Född och uppvuxen i ”Swedville”, Quebec, Kanada dit båda hennes förfäder kom från Sverige. Lilians familj var med i domedagssekten Wordwide Church of God fram till att hon var 21 år och sekten splittrades. Idag är hon fortfarande religiös och söker nu sina svenska och samiska rötter.

Annons