Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Alla deltagare Stjärnorna på slottet 2023 – nya ändringarna för i år

16 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMagnus Ragnvid, Stellan Herner, Peter Knutson, Angela Bankhead, Peter Cederling
Nu står det klart vilka fem svenska kända profiler som intar tv-rutan när det är dags för den 18:e upplagan av SVT:s omtyckta Stjärnorna på slottet.
Vid årsskiftet 2023 får vi bekanta oss med Sanna Nielsen, Mark Levengood, Pernilla Wiberg, Marcus Samuelsson och Caroline Af Ugglas.
Läs allt vi vet om den kommande säsongen här!
Annons
Stjärnorna på slottet 2023: Här är alla deltagareBrand logo
Stjärnorna på slottet 2023: Här är alla deltagare

SVT:s succéprogram Stjärnorna på slottet gör entré i tv-rutan vid årskiftet, men redan nu står det klart vilka fem svenska stjärnor som kommer ta plats runt samtalsbordet i den 18:e säsongen; artisten Sanna Nielsen, författaren Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg, kocken Marcus Samuelsson och konstnären Caroline Af Ugglas.

Inspelningen av Stjärnorna på slottet äger i år rum på Bäckaskog slott i Fjälkinge, Kristianstad kommun.

Alla deltagare Stjärnorna på slottet 2023, säsong 18

I ett pressmeddelande låter SVT meddela en ändring inför årets säsong. Nämligen det faktum att de breddat kategorin av stjärnor, som tidigare år främst innefattat kulturpersonligheter, men som alltså nu även bjuder in den första sportpersonligheten och den första kocken någonsin i programmets historia.

Annons

Jag är så stolt och otroligt glad för den här bredden av stjärnor som kommer att dela med sig av sina livserfarenheter i Stjärnorna på slottet i år. Vi har tydligt märkt att det publiken framför allt vill se i programmet är personer som på något sätt gjort ett avtryck i Sverige, oavsett genre, och som har en historia som de vill dela med sig utav, säger SVT:s projektledare Anna-Maria Nildén och fortsätter:

Vi vill bredda konceptet och ser en potential i att personerna kommer från olika områden, vilket kan skapa än mer intressanta möten. Stjärnorna som ställer upp är otroligt generösa och modiga. Och jag kan redan nu säga att många som tittar kommer bli gripna, inspirerade, imponerade och få nya perspektiv på livet.

Mark Levengood

Den finsk-svenska programledaren och journalisten Mark Levengood föddes i USA, växte upp i Helsingfors och kom till Sverige som 19-åring. Under karriären har han bland annat arbetat på Sveriges Radio och SVT. Han har programlett tv-format så som Melodifestivalen, Vi i femman och Klimatkampen. Han har dessutom skrivit flertalet böcker, och är just nu aktuell med boken Vänskap, som delvis handlar om uppväxten med en alkoholmissbrukande mamma.

Caroline Af Ugglas

Caroline Af Ugglas är konstnär och artist. slog igenom stort när hon tävlade med Tro på dig i Melodifestivalen 2007 och kom tvåa. Samma år blev hon den mest säljande kvinnliga artisten när hennes album Så gör jag det igen nådde platina. Hon är känd för sina Janis Joplin-tolkningar, samt säregna röst och färgstarka personlighet. Caroline är även upphovsmakare till amerikanska konceptet Clash of the choirs, vars svenska motsvarighet är Körslaget.

Pernilla Wiberg

Alpina skidåkaren Pernilla Wiberg är en tvåfaldigt guldbelönad OS-medaljör. Under 90-talet var hon en av världens främsta namn i idrottsvärlden och har kunnat njuta av flera stora framgångar under elitkarriären: VM-vinst i storslalom, slalom och kombination. Skidorna la hon på hyllan år 2002 och sedan dess arbetar hon bland annat som sportexpertkommentator för SVT, där hon också varit programledare. Pernilla Wiberg har även medverkat i Mästarnas Mästare.

Marcus Samuelsson

Stjärnkocken Marcus Samuelsson från Göteborg har även han vunnit många priser under karriären. Marcus ligger bakom flera välkända restauranger världen runt. 2004 var han den yngsta personen någonsin att få en trestjärnig recension i New York Times. Marcus har medverkat i flera matlagningsprogram som Top Chef Masters och Iron Chef och har även en podcast tillsammans med artisten Timbuktu. De två vännerna har även tävlat tillsammans i På Spåret. Marcus kom till Sverige som treåring med sin mamma och syster från Addis Abeba i Etiopien.

Sanna Nielsen

Artisten och programledaren Sanna Nielsen slog igenom redan som 11-åring och hamnade då på Svensktoppen snabbt. Sedan dess har hon bland annat haft stora framgångar i Melodifestivalen och har bland annat tagit Sverige till en imponerande tredje plats i Eurovision Song Contest 2004. I fjol sa hon upp sig från uppdraget som programledare för Allsång på Skansen, efter sju år. Sanna var omtyckt i rollen och har till och med kammat hem tv-priset Kristallen två gånger för prestationen.

Tareq Taylor tackade nej – här är kocken som tar över

Den omtyckt tv-kocken Tareq Taylor brukar vanligtvis göra stjärnorna sällskap i slottet, eftersom han varit den som legat bakom den spektakulära menyn som de kända profilerna får avnjuta under sina samtal. Men i år tackade Tareq nej till uppdraget.

Annons

Tareq tackade nej det här året då han helt enkelt inte fick ihop sitt schema vid inspelningsperioden, säger Anna-Maria Nildén, projektledare på SVT.

Han ersätts av den prisbelönta kocken Frida Ronge, som är svag för en fusion av japansk och nordisk matkultur.

”Hon har vunnit utmärkelser som Silvermedalj i Seven Sushi Samurai i VM i London 2010, Årets Rising Star i White Guide 2013 och Karins Franssons Mentorpris i Årets Kock 2014. Idag är Frida Culinary Director på en restaurang i Stockholm”, skriver SVT om nyförvärvet i ett pressmeddelande.

Tidigare säsonger av Stjärnorna på slottet (2005-2022)

2022, säsong 17: Pia Johansson, Lars Lerin, Anja Lundquist, Jon-Henrik Fjällgren, Carolina Gynning

2021, säsong 16: Per Andersson, Marika Carlsson, David Lagercrantz, Grynet Molvig, Carola Häggkvist  

2020, säsong 15: Charlotte Perelli, Ernst Billgren, Kjell Wilhelmsen, Ola Rapace, Shima Niavarani  

2019, säsong 14: Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Måns Möller, Pernilla Wahlgren 

2018, säsong 13:
 Sven Melander, Camilla Läckberg, Lena Söderblom, Kajsa Ernst, Alexander Karim 

2017, säsong 12:
Peter Jöback, Ann-Louise Hansson, Bosse Parnevik, Marianne Mörck, Regina Lund 

2016, säsong 11: Magnus Uggla, Lia Boysen, Gunnel Fred, Johannes Brost, Sofia Ledarp 

2015, säsong 10: Marika Lagercrantz, Morgan Alling, Claire Wikholm, Stefan Sauk, Amanda Ooms 

2014, säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff 

2013, säsong 8:  Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg 

2012, säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Philip Zandén  

2011, säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabeus, Johan Rheborg 

2010, säsong 5: Ulf Brunnberg, Monica Dominic, Dan Ekborg, Marie Göransson, Niklas Strömstedt  

2009, säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren  

2008, säsong 3:  Janne ”Loffe” Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin  

2007, säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare

2005, säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube  

Stjärnorna på slottet har premiär i SVT vid årsskiftet 2023/2024.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons