Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anders Lundin avslöjar spelet bakom Allsång på Skansen – tvingades bort

25 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anders Lundin på Allsång på Skansen.
I sju år ledde Anders Lundin Allsång på Skansen, och både hyllades och kritiserades för sin insats.
Men när han lämnade programmet så var det motvilligt – nu avslöjar han SVT:s spel bakom kulisserna.
– I början brydde jag mig inte så mycket, men till slut blev det jobbigt och sårande. Men jag var oftare arg än någonting annat, säger Anders Lundin till Aftonbladet.
Annons
5 härliga ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
5 härliga ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Från 2004 fram till 2010 var Anders Lundin programledare för Allsång på Skansen, och en av landets mest omskrivna personer. Att fylla den folkkära programledaren Lasse Berghagens skor var inte lätt, och under åren fick Anders Lundin mycket kritik om att han inte sjöng lika bra som sin föregångare.

– Ja, de skrev att jag inte sjöng tillräckligt bra... Det var ju inte jag som skulle sjunga. I början brydde jag mig inte så mycket, men till slut blev det jobbigt och sårande. Men jag var oftare arg än någonting annat, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Den tidigare allsångsledaren menar att det var jobbigt att hamna på löpsedeln varje onsdagsmorgon, och lyfter ett exempel när Expressen skrev att han blivit mordhotad – något som ledde till krismöte i hans bostadsrättsförening.

Annons

Anders Lundin plockades bort från Allsång på Skansen av SVT

Men trots att Allsång på Skansen verkar ha varit en turbulent tid för Anders Lundin, så ville han inte lämna när han gjorde det. Han ville hellre göra en säsong till – men det gick inte SVT med på.

– Jag hade nog velat fortsätta och sista året var det extra blåsigt, det skrevs och tjafsades om jag skulle vara kvar eller inte, om jag var bra eller inte. Samma program som varit bra i flera år var plötsligt uselt. Någon tidning kunde skriva att det var det sämsta som fanns. Jag vet att Gunilla Nilars var väldigt ledsen och under den perioden kändes det som det bara var hon och jag på Skansen, de andra hade semester, berättar Anders Lundin i Aftonbladet.

SVT sa att de i stället ville att Anders Lundin skulle göra Allt för Sverige, något som visade sig vara ett bra karriärsdrag för programledaren, som lett det populära programmet i tio år, med undantag för pandemiåret 2020 då det lades på is.

Men när Lundin mötte kanalen för ett möte om sin framtid 2010 var det inte han som fick bestämma.

– Jag sa att jag ville göra ett år till, men så funkade det inte. De hade en plan. Jag var på ett möte och pratade om hur jag ville att året skulle se ut. Då sa de ”eller – så gör du det här!”.

Annons