Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19
0:44

Efter reklamen: Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19

(0:44)

Slå på ljud

Anders Wallensten är biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och när han började dyka upp på presskonferenserna om coronapandemin i somras var det många som blev alldeles tagna av honom. After Dark-sångaren Christer Lindarw hyllade Wallenstens utseende och skrev att han ville ”drunkna i den här mannens ögon”. Wallensten fick också den egna hashtaggen ”smittskyddsbae”, där folk hyllades.

Eftersom coronasmittan minskade under sommaren drogs det också ner på antalet presskonferenser, och med det försvann också Anders Wallensten från strålkastarljuset. Men inte heller nu när coronasmittan blivit värre igen sedan i höstas har han dykt upp igen, utan Wallensten fortsätter ducka rampljuset.

Lisa Nilsson om ansträngda ekonomin: ”Än överlever vi”

Därför försvann Anders Wallensten från offentligheten

I en kommentar till Expressen säger Folkhälsomyndighetens pressekreterare Christer Janson att Anders Wallensten har kvar sin position på myndigheten, med att han inte vill vara med i pressen.

”Anders Wallensten jobbar på som vanligt i myndigheten och har mycket att göra – han har valt att inte ta pressträffar och de flesta mediafrågor under en tid”, skriver Janson i ett mejl till tidningen i november.

Anders Wallensten har tidigare berättat att han tyckte det var psykiskt påfrestande att göra många intervjuer i sin roll som biträdande statsepidemiolog.

– Sen kommer ju en vända till, med enskilda intervjuer, där fjorton journalister står på led och väntar. Man känner sig ganska utsatt, har han sagt till Dagens Nyheter.

Inger Nilsson var svårt sjuk i corona – berättar om tuffa tiden

Anders Wallensten ska dock släppa en bok, Hälsogåtan, där han reder ut hur man ska hålla sig frisk.

– Eftersom jag är nyfiken av mig så har jag testat det mesta, olika träningsformer, kalla duschar, smoothies och shots, meditation och mycket mer, tills jag kände att det fick räcka. Jag ville veta vad som spelar roll. Därför grottade jag ner mig i litteraturen om vårt ursprung och forskarrapporter för att reda ut svaret på den, i min mening, förbryllande hälsogåtan, har han berättat för DN.

Petra Medes livsvändning – stora beslutet efter sjukdomen

Mest läst