Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Angelina Jolie kritiserar sjukvården efter dottern Zaharas operation

29 jun, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Fotograftt
angelina jolie och zahara på röda mattan
I en ny publikation i tidskriften Times får Angelina Jolie ställa frågorna till en läkarstudent. Och Angelina Jolie slår efter insikten med 16-åriga dottern Zahara fast att man på grund av hudfärg blir olika behandlad inom sjukvården.
Annons
Angelina Jolie - 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Angelina Jolie - 5 saker du inte visste om skådespelaren

Härom veckan publicerade tidskriften Times en text i vilken skådespelaren Angelina Jolie fick lov att vara den som ställde frågorna. Och den hon valde att intervjua var den 21-åriga läkarstudenten Malone Mukwende som under sin utbildning förstått att nästan allt utbildningsmaterial utgår från studier baserade på vita patienter. Vilket gör att olika symptom för det mesta tolkas utifrån vit hud, vilket sedan kan leda till fel diagnoser, stort lidande och även dödsfall för den som har svart hud.

Angelina Jolies intervju med läkarstudenten

Efter sin insikt om att studiematerialet nästan uteslutande utgår från vit hud skapade läkarstudenten Malone Mukwende en handbok där människor kan bredda sin kunskap om ämnet. Och Angelina Jolie som även hon stött på problemet när hon tagit med sig barnen till läkaren, brinner för ämnet.

Annons

Malone Mukwende studerar i London, och utöver handboken Mind the Gap, har han även grundat Hutano – en online-plattform vars mål är att sprida kunskap om hälsa. När Angelina Jolie frågar Malone Mukwende om hans arbete, svarar han:

– Under mina studier märkte jag att det fanns ett glapp i undervisningen. Om vi studerade olika typer av utslag eller sjukdomar som visas på huden, utgick vi alltid från vit hud. Och jag insåg att jag ofta frågade ”Hur skulle det här se ut på andra hudfärger?”, bara för mitt egna lärande. Svaret var allt som oftast att man inte visste. Då beslutade jag mig för att något behövdes göras. Jag och ett par andra på universitetet började samla in bilder och beskrivningar på olika symptom på andra hudfärger, och så skapade vi handboken som vi nu kallar Mind the Gap.

Angelina Jolies insikt med dottern: Utgår alltid från vit hud

Angelina Jolie har tillsammans med ex-maken Brad Pitt tre adopterade och tre biologiska barn: Maddox, 19, Pax, 17, Zahara, 16, Shiloh, 15, och tvillingarna Knox och Vivienne, 12.

Annons

– Jag har barn med olika bakgrund, och jag vet att de gånger där de alla fick samma utslag såg det drastiskt annorlunda ut beroende på deras hudfärg. Men när jag tittade på läkarjournalerna utgår de alltid från vit hud, säger Angelina Jolie i intervjun och fortsätter:

– Nyligen opererades min dotter Zahara, som är adopterad från Etiopien, och efteråt förklarade en sjuksköterska för mig att jag skulle ringa tillbaka till dem om hennes hud ”blev rosa”.

Ovissheten gör att man kanske inte hör av sig till läkaren

I intervjun svarar läkarstudenten Malone Mukwende upp på Angelina Jolies situation med dottern:

– Som du just illustrerat är det ett mycket problematiskt uttalande för vissa grupper av befolkningen. Eftersom det inte kommer att se ut på det sättet, och är man inte medveten om det ringer man förmodligen inte läkaren.

Pax Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt, Vivian Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Zahara Jolie-Pitt and Knox Jolie-Pitt på biopremiären av Maleficent: Mistress of Evil i Los Angeles 2019.
Pax Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt, Vivian Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Zahara Jolie-Pitt and Knox Jolie-Pitt på biopremiären av Maleficent: Mistress of Evil i Los Angeles 2019.
Annons