Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anita Lindbloms tragiska slut – sjuk och isolerad

13 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Anita Lindblom var en ikon inom svensk underhållning, med klassiker som Sånt är livet.
Halva sitt liv bodde hon i Frankrike, och det var också där hon till slut gick bort – isolerad och sjuk på ett äldreboende under coronapandemin.
– Hon var mycket tillbakadragen och diskret. Vi visste att hon var en berömd artist men hon gillade inte att tala om sig själv, berättade en anställd på boendet för Expressen.
Annons
Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

På 50- och 60-talet fanns det få svenska kvinnliga artister som var lika framgångsrika som Anita Lindblom. Hiten Sånt är livet förknippas hon fortfarande med, men hon gjorde också succé i revyer, arbetade med Stikkan Andersson och syntes i filmer som Åsa-Nisse i full fart och Jazzgossen.

Efter den intensiva karriären i Sverige valde Anita Lindblom att flytta till Frankrike i mitten av 80-talet, där hon bodde i byn Théoule-sur-Mer på Franska rivieran. Efter att ha varit inblandad i fejder med Skattemyndigheten och en tvist med en flyttfirma var Anita Lindblom bitter på sitt hemland och ville lämna det bakom sig, skriver Expressen.

Annons
Anita Lindblom 1974.

Levde tillbakadraget i Frankrike

I Frankrike valde Anita Lindblom att leva isolerat – hon hade bara kontakt med sina familjemedlemmar och några grannar i området. Att vara självständig var viktigt för henne, och hon ville inte kännas vid sitt forna kändisskap.

– Hon var mycket tillbakadragen och diskret. Vi visste att hon var en berömd artist men hon gillade inte att tala om sig själv. Hon bodde ensam och älskade katter. Mot slutet var hon sjuk, men ville inte ha hjälp. Till sist flyttade hon till äldreboendet Floribunda, säger säger Muriel Curetté som är anställd i kommunen i Théoule, till Expressen.

Annons

Sin sista tid tvingades Anita Lindblom, då 82 år, flytta in på ett äldreboende på Franska rivieran, och det sista åren var artisten sjuk.

Anita Lindblom hemma hos sig i Thoule-sur-Mer.

Den sjätte september 2020 somnade Anita Lindblom in, efter att ha opererats tidigare samma år. Operationen ska ha gått bra, men efteråt uppstod det komplikationer.

– Första tiden av hennes sjukdom gick allt jättebra. Hon var vid god vigör och gott mod. Jag har inte fått exakt information om vad som hände sedan, sa sonen Jörgen Lindblom Andersén till Expressen efter hennes bortgång.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons