Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anna-Greta Leijon skulle kidnappas av terrorister – som hämnd

28 jun, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Socialdemokratiska stadsrådet Anna-Greta Leijon skulle kidnappas och hållas instängd i en liten låda – som hämnd.
När polisen tog fast den tyska terroristen Norbert Kröcher 1977 var han tungt beväpnad och hade förberett ”Operation Leo”.
–  De ville hämnas på mig eftersom jag var ansvarig för frågorna om utvisningen av terroristerna på Västtyska ambassaden, har Leijon sagt till Aftonbladet.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

1975 sköt tyska vänsterextrema terrorister två personer till döds på den Västtyska ambassaden i Stockholm, och satte sedan eld på hela byggnaden. Två av terroristerna kom också att avlida i samband med dådet – en avled på plats, och en annan drabbades av så svåra brännskador att han dog efter att ha utvisats till Västtyskland. Den sistnämnda, Siegfried Hausner, var nära vän med en Norbert Kröcher – en man som några år senare skulle komma att bli en av Sveriges mest omskrivna brottslingar.

Anna-Greta Leijon och Olof Palme.

Som hämnd för sin avlidna vän började Kröcher, medlem i 2 juni-rörelsen och, att planera en kidnappning av Anna-Greta Leijon, då socialdemokratisk invandrarminister under Olof Palme. När han greps av Säpo hade tysken långt framskridna planer på kidnappningen av det svenska stadsrådet, som då hade hunnit hamna i opposition. Till sin hjälp hade svenska vänsterextremistiska vänner, som bidrog till att sätta planen i verket.

Annons

Den 31 mars kunde fyra Säpo-poliser gripa Norbert Kröcher vid Slussen i Stockholm, under tillslaget ”Ebba röd”, där radiokoden ”Ebba grön” var signalen för att det var fritt fram att slå till mot terroristen utan risk för att skada oskyldiga i närheten. Vid gripandet hade Kröcher både pistol och knivar på sig.

Hittade trälådan gjord för Anna-Greta Leijon

Dagen därpå slog Säpo också till mot ett antal adresser och grep flera andra terrorister. I samband med ett tillslag mot en källarlokal på Södermalm hittade man sprängmedel, handgranater, gasmasker, avlyssningsutrustning – och en trälåda. Allt detta skulle användas i samband med den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon. De hittade också ett anteckningsblock där Norbert i detalj skrivit ner kidnappningsplanerna, där han omnämnde henne som ”Leo”. På grund av detta har kidnappningsplanen kommit att kallas ”Operation Leo”.

Lådan som Anna-Greta skulle ha fått sitta i under kidnappningen.

Planen var att Anna-Greta Leijon skulle sövas ner och stoppas in i trälådan, för att sedan transporteras till en ljudisolerad källarlokal. Sprängmedlet skulle användas för att avleda polisens uppmärksamhet.

Annons

I en intervju med Aftonbladet 2017, 40 år efter kidnappningsplanerna, konstaterade Anna-Greta Leijon att hon inte visste att Kröcher bevakade henne.

–  Jag hade säkerhetsbevakning till och från redan sedan tidigare. Men jag märkte inget av att Kröchergruppen fotograferade mig på alla möjliga ställen. De hade till och med kontrollerat vilken frissa jag gick till och vilka vägar jag gick för att lämna barnen på dagis.

Fick inte berätta för maken om hotet

Så sent som några dagar innan Kröcher greps fick Anna-Greta Leijon veta att hon var i fara – och hon fick inte berätta det ens för sin man.

–  Jag måste ha bevakning men bara på avstånd eftersom den inte fick märkas. Jag fick inte berätta för någon, inte för min man, inte för mina barn, inte för departementstjänstemän. Jag skulle hålla det för mig själv och låtsas som ingenting.

Anna-Greta Leijon 2011.

Efter att ha klarat sig undan kidnappningen tog socialdemokraten ett beslut om att inte ta reda på för mycket kring vad som hade kunnat hända, allt för att leva ett så normalt liv som möjligt.

–  Jag bestämde mig för att mitt liv inte skulle präglas av den här händelsen. Jag behövde fortsätta jobba och vara en bra mamma. Därför ville jag inte ta reda på alla detaljer. Har man barn så måste man kunna se till att kunna leva vidare som en någorlunda normal människa, sa hon till Aftonbladet.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons