Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Anne-Lie Rydé drabbad av bröstcancer – berättar om operationen

30 jan, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Anne-Lie Rydé.
Artisten Anne-Lie Rydé hittade en knöl i sitt bröst. Det visade sig vara cancer, och hon tvingades till operation.
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

Anne-Lie Rydé slog igenom i mitten av 1983 med sitt debutalbum. På den skivan finns bland annat hitlåten Segla på ett moln med.

I somras hittade hon en knöl i sitt högra bröst, berättar hon för Aftonbladet. Den undersöktes och visade sig vara cancer.

– Den var liten och hård som en ärta. Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta, säger hon till Aftonbladet.

“Tågresan var den värsta i mitt liv”

Det tog två veckor innan hon fick komma in på sin första undersökning och efter den började oron växa hos artisten.

– De två veckorna var faktiskt inte så farliga, men samma eftermiddag som undersökningen ägde rum skulle jag åka tåg till Blekinge för ett jobb. När jag fick höra att det skulle bli en akut remiss till mammografi, ultraljudsundersökning, cellprovtagning, magnetröntgen… Sedan såg jag också att det stod ”akut, misstänkt cancer” på remissen. Den efterföljande tågresan var den värsta i mitt liv och där kom ångesten som slog till med full kraft. Två veckor senare fick jag beskedet att det var cancer.

Annons

Knölen syntes inte på mammografin

Anne-Lie Rydé berättar vidare att läkaren var imponerad att hon hittade knölen så tidigt.

– Efter alla undersökningar som sedan gjordes visade det sig att den inte syntes på mammografin. Om jag inte hade varit en bröstklämmare, som jag kallar mig själv för, hade jag gått på den ordinarie mammografin som skulle ägt rum i höstas – och då hade den inte upptäckts och jag hade gått runt ytterligare två år. I så fall hade ju tumören växt, och vad som hade hänt då vet man ju inte, säger hon till tidningen.

Operationen gick bra. De tog bort tumören, omkringliggande vävnad och två lymfkörtlar och en plastikkirurg gjorde en rekonstruktion av bröstet. Det här skedde i september, och under november och december genomgick hon strålbehandling.

Hon ska också ta medicin i fem år för att undvika återfall.

Anne-Lie Rydé berättar också att hon mår bra i dag.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
Annons