Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Anne-Lie Rydés sorg efter mammas död: ”Vi förstod att det var nära”

07 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSVT, Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet
I måndags lät artisten Anne-Lie Rydé meddela att hennes mamma, skådespelaren och dansösen, Maj-Britt Thörn somnat in.
– Hon var väldigt tydlig med att ”nu räcker det”, säger Rydé när hon bekräftar dödsfallet för Expressen.
Annons
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

Under måndagskvällen kom beskedet att skådespelaren och dansösen Maj-Britt Thörn somnat in vid 99 års ålder den 26 januari.

Hon efterlevs av sonen Joakim Rydé och dottern Anne-Lie Rydé, som också var den som bekräftade dödsfallet i familjen för Expressen.

Maj-Britt Thörns karriär under 40- och 50-talet

Den Göteborgsfödda dansösen Maj-Britt slog igenom på sena 40-talet. På 50-talet gjorde hon sig känd inom både film- och teatervärlden på.

Komedifilmen Stjärnsmäll i frukostklubben från 1950 var en av hitsen i skådespelarens filmrepertoar. Under karrirären arbetade hon nära Povel Ramel och var Knäppupprevyns första primadonna.

Annons
Maj-Britt Thörn i en revy på Idéon i Stockholm år 1953.
Maj-Britt Thörn i en revy på Idéon i Stockholm år 1953.

I samband med att Maj-Britt blev mamma valde hon att succesivt ta ett steg tillbaka från rampljuset. Enligt dottern tillika punklegendaren Anne-Lie Rydé var livet minst lika fartfyllt efter att hon lagt skådiskarriären på hyllan.

– Det var otroligt mångfacetterat. Även när hon var hemma med oss barn under de åren var hon ute i svängen. Det var ett väldigt aktivt, mångfacetterat och roligt liv. Hon hade kul, berättar Anne-Lie för tidningen.

År 1990 stod hon på scenen med showen Tingeltangel på Tyrol på Gröna lund. Här delade Maj-Britt Thörn scen med bland annat Hasse Alfredson, Siw Malmkvist, Povel Ramel och Lotta Ramel.
År 1990 stod hon på scenen med showen Tingeltangel på Tyrol på Gröna lund. Här delade Maj-Britt Thörn scen med bland annat Hasse Alfredson, Siw Malmkvist, Povel Ramel och Lotta Ramel.

Anne-Lie Rydés sorg efter mamma Maj-Britts död: ”Nu räcker det”

Maj-Britt Thörn somnade in för drygt en vecka sedan, den 26 januari, bara några veckor innan hennes 100-åriga födelsedag.

Annons

– Hon somnade in på natten när vi precis hade varit och sagt hejdå, för vi förstod att det var nära. Sedan så somnade hon in. Hon var väldigt tydlig med att ”nu räcker det”, berättar Anne-Lie och fortsätter:

– Mamma blev nästan 100 år. Det är fem veckor kvar till 100-årsdagen och vi kommer alltså att ha hennes begravning när hon skulle fyllt 100. Och det hade hon gillat, tror jag, säger Anne-Lie Rydé till tidningen.

Maj-Britts levde större delen av sitt liv på Lidingö i Stockholm och det är också här hon kommer att föras till den sista vilan när det blir dags för begravning, på den stora födelsedagen den 2 mars 2023.

År 1949 gifte sig skådespelaren Maj-Britt Thörn och revypianisten Kurt Rydé i Gustavskyrkan i Köpenhamn. Under äktenskapet blev paret föräldrar till dottern Anne-Lie och sonen Joakim.
Annons

Exmaken Pelle Alsing gick bort under coronapandemin

Anne-Lie Rydé förlorade exmaken tillika Roxette-trummisen Pelle Alsing under pandemin år 2020. Inför artistens medverkan under fjolårets Så mycket bättre öppnade hon upp om det plötsliga dödsfallet, som drabbade henne starkt.

– Det var ju en chock för alla som står nära Pelle, vi var ju gifta på 80-talet, det var också väldigt länge sedan. Men det gick så fort, och det är ju så när en så pass ung människa som Pelle, han var ju 60 år och idag är inte det speciellt gammalt, så blir det en sån chock för alla runtomkring. Hans musikkollegor, hans familj, alla vi andra nära och kära, förklarade Rydé för nöjessajten Hänt i slutet på förra året. Hon fortsatte:

– Jag jobbade ju med honom in i det sista, så det är väldigt orättvist när så unga människor försvinner.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons