Gudrun Schyman

TT
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige
2:26

Efter reklamen: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

(2:26)

Slå på ljud

Gudrun Schyman har en lång politisk karriär bakom sig. Mellan 1993 och 2003 var hon partiledare för Vänsterpartiet och bildade därefter Feministiskt initiativ, i vilket hon var partiledare 2005–2011 och 2013–2019.

Förra året lämnade hon Fi, och nu sitter hon i kommunfullmäktige för det lokala partiet Klimatinitiativ Simrishamn som hon också varit med och grundat.

Exhustruns första ord – efter att Snickar-Björn kom ut som Lee

“Vi seniorer bär ju på en enorm erfarenhet”

I sommar fyller Gudrun Schyman 75 år. Något jättekalas blir det inte, utan hon kommer att delta i en fredsfestival i Örebro på födelsedagen, berättar hon för Amelia.

“Jag tillhör dem som inte tycker det är jobbigt att bli äldre, vi seniorer bär ju på en enorm erfarenhet och har ett helt arkiv av erfarenheter som gör att vi kan bedöma saker på ett helt annat sätt än när man är ung. Det är bara att mata in fakta och så rasslar det till där uppe i arkivet, och ut kommer en analys ”så här är det”. Man blir klokare med åren, absolut”.

Gudrun Schyman bor i Gladsax i Simrishamns kommun tillsammans med sambon. Jacques Öhlund, 82. De blev ett par 2001 men hade träffats några år tidigare, när han var delegationsledare för franska Vänsterpartiet under systerpartiets besök i Sverige. Och när hon senare besökte dem i Paris var han hennes tolk och då uppstod känslor.

Go'kvälls Beppe Starbrink försvann efter olyckan – så mår han i dag

Jacques besökte senare Gudrun hemma i Sverige, och några månader senare flyttade de ihop.

“Kärleken hjälper ju till att hålla en frisk och vital”

Gudrun har sedan ett tidigare förhållande barnen Dan, 44, och Anna, 43, och två barnbarn på 26 och 3 år.

“Jag träffar mina barn och barnbarn mycket, de är ofta här och hälsar på. Min son Dan är musiker med bas som sitt huvudinstrument, och min dotter Anna är skogsvetare. Ingen av dem har engagerat sig i någon politisk organisation, men båda är medvetna och vältaliga och röstar på mamma, när det går”, säger hon till Amelia.

Melinda Jacobs tuffa förlossning: “Varken jag eller bebisen mådde bra”

Några planer på att pensionera sig har hon inte, politiken är för roligt för det. Och ännu har hon inte drabbats av några ålderskrämpor, mer än att hon har en hörapparat och har opererat en utsliten höft.

“Jag måste säga att jag lever ett väldigt bra liv, och har förmånen att kunna vara så aktiv som jag är. Och så lever jag ihop med en man jag verkligen älskar, det är guld! Kärleken hjälper ju till att hålla en frisk och vital”.

Mest läst