Artisten Anne-Lie Rydé, 64, har haft en komplicerad relation till sin familj. Redan när hon var 3,5 år gammal var hon så avundsjuk på att lillebror fick mer uppmärksamhet att hon slet av honom håret, och under tonåren bråkade hon så mycket med sin pappa att de två bröt kontakten under några år när hon flyttade hemifrån

I Katarina Hahr möter i Sveriges Radio berättar Anne-Lie Rydé om bråken med pappan, som gjorde att hon än i dag har svårt för när människor är passivt aggressiva – och att hon fortfarande kan längta efter uppmärksamhet från sin pappa.

– Jag var rädd för honom emellanåt, han var farlig kändes det som. Ilskan. Han var arg, den där passiva aggressionen var jätteläskig. Därför står jag inte ut med passivt aggressiva människor. Det här att låtsas vara inte så arg när man kokar av ilska, berättar hon i radioprogrammet.

Uppväxten ledde till att artisten fick svårt för att bilda nära relationer, och hon beskriver hur hon nästan alltid varit den som lämnat sin partner – och att den enda gången hon själv blev lämnad i en kärleksrelation hamnade i djup kris.

– Jag blev förkrossad, sjuk rent av. Jag blev passiv och fick riktig ångest för första gången i mitt liv. Jag fick vara sjukskriven hela den sommaren, för jag klarade inte av att gå upp på en scen, säger hon i Katarina Hahr möter.

Anne-Lie Rydés sorg över exmakens död

I dag lever Anne-Lie Rydé ensam, något hon beskriver som ”jätteskönt”. Även om hon börjar öppna upp för att hitta en man att dela livet med, så vill hon fortsätta bo själv, och alltså i så fall leva som särbos.

Under några år på 80-talet var Anne-Lie Rydé gift med musikern och Roxette-trummisen Pelle Alsing, som hon fortsatte ha en fin vänskapsrelation med genom åren. Strax före jul gick Roxette-profilen plötsligt bort, något som lämnat hans nära och kära i chock.

– Alla är i chock fortfarande över det här, för inte tala om hans fru och dotter. Man påminns om ändligheten i våra liv. Det som gör mig mest ledsen är att vi inte får gå och säga hej då till honom. De får inte ha någon begravning för mer än de allra närmaste. Det är säkert 1000 personer som skulle vilja säga hej då till honom.

Läs mer:

Per Gessles avgörande bråk med Marie Fredriksson: "En enda"

Quiz: Hur bra koll har du på pop-klassikerna?

Marie Fredrikssons beslut för barnen Josefin och Oscar