Per Gessle och Marie Fredriksson hade aldrig kunnat drömma om att de skulle bli så stora med Roxette som de blev. Duon hade flera listettor i USA och sålde ut stora konsertarenor världen över.

Samtidigt var ambitionen att slå utomlands med bandet – bara att de inte trodde att USA skulle vara en del av det. I söndagens avsnitt av Hellenius hörna berättar Per Gessle om hur de i stället drömde om länder som Holland och Tyskland.

– Roxette startades ju för att komma utomlands. Då tänkte vi att det hade varit fantastiskt att komma till Holland, Tyskland eller Danmark. Men första landet vi slog igenom var ju USA. Så det blev större än vad vi hade trott, säger Per Gessle.

Han tror att balansen mellan honom och Marie Fredriksson var avgörande. Medan han skrev hitsen var Marie en stjärna på scen.

– Hon var en fantastisk artist och sångerska, och ledare för Roxette på scen. Medan jag var ganska okej på att få fram låtar. Så det blev en jättebra balans, självklart saknar jag det, säger Per Gessle i Hellenius hörna.

Marie Fredriksson gick bort i december förra året, bara 61 år gammal, i följderna av den svåra hjärntumör hon drabbades av i början av 2000-talet. Per Gessle saknar sin gamla vän och jobbpartner, och i Tomas Andersson Wijs podcast Hundåren minns Gessle tillbaka till varför han tyckte det kändes stort att få jobba med Marie på 80-talet. Medan han stod utan självklar riktning efter att Gyllene Tider lagt ner, så hade Marie Fredriksson en strålande solokarriär.

– Hon hade alla de här kvaliteterna som jag tyckte att jag inte hade. Hon sjöng bra. Hon var inte lika bra på scenen som hon blev sen, men hon hade den här stjärnkvaliteten. Det har hon alltid haft, säger han i podcasten.

Per Gessles bråk med Marie Fredriksson

Duon hann med mycket tillsammans, och har många hits på sin gemensamma cv – låtar som The Look, Dressed for success och It must have been love är eviga klassiker. Men hade det inte varit för ett bråk mellan Marie och Per så hade kanske en av låtarna låtit helt annorlunda. I Hellenius hörna erkänner Per Gessle att ett gnabb de två emellan påverkade Marie Fredriksson under inspelningen.

– När vi spelade in Dressed for success så bråkade vi av någon anledning. Då blev Marie arg på mig, jag klagade på hennes sång eller något. Och så gick hon in och sjöng den på en enda tagning.

Läs mer:

Unika kändisbilderna i Sagolika kvinnor-kalendern 2021

Tareq Taylors stöd från frun under tuffa motgången: "Ny tillvaro"

Benjamin Ingrosso om den svåra tiden i Kanal 5: ”En skitunge”

Mer läsning

Femina