Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Annie Lööf i dag – efter politiken: ”Almedalen var droppen”

22 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
AvMalin Roos
FotografCharlotte Brunzell/TT
Efter elva år som Centerpartiets partiledare och efter det fruktansvärda dådet i Visby valde Annie Lööf att ta ett steg tillbaka från politiken helt och hållet.
När Femina träffade den bokaktuella Annie i våras berättade hon om känslorna kring beslutet.
– Almedalen var droppen… bägaren blev full. Jag kände att det var ett väldigt högt pris att vara politiker, säger hon till Femina.
Annons
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missaBrand logo
Sommarvärdarna 2023 - 15 guldkorn du inte vill missa

Hon har erhållit titeln som ”yngst i riksdagen” samtidigt som hon studerade till jurist i Lund, hon har tilldelats Dag Hammarskjöldsstipendiet för sitt engagemang kring miljö- och fredsfrågor och hon var Centerpartiets partiledare i elva år.

Det var i september 2011 Annie Lööf till ny partiledare för Centerpartiet – som partiets yngsta genom tiderna – och hon avgick som bekant efter valet som resulterade i ett regeringsskifte år 2022.

Den Värnamofödda Lööf lämnade ett stort avtryck efter sig i svensk politik, men efter ett drygt decennium av hot och hat bestämde hon sig för att priset var för högt.

Annie Lööf avgick som partiledare: Mer tid med mina barn

På pressträffen, där hon meddelade sin avgång, uppgav Annie Lööf familjen och en längtan efter kvalitetstid med döttrarna som den största orsaken bakom hennes beslut.

Annons

– Det handlar om den känsla jag vaknade upp med efter valnatten. Det handlade så klart om besvikelse – men också en lättnad. En lättnad över att inte ha kommit till skada. Att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter, låta henne visa mig sin skola eftersom jag inte har varit där. Eller min yngsta dotter som stolt visade mig sin nya hall på förskolan där hon bytt avdelning. Mina barn kommer få mer tid med sin mamma, sa hon då.

I februari 2023 lämnade Annie Lööf officiellt över stafettpinnen till partiledarposten till efterföljande Centerkollegan Muharrem Demirok.

Kort därefter meddelade Annie Lööf att hon valt att lämna politiken helt, och i stället antagit ett uppdrag som styrelsemedlem i företaget Greeniron.

– När jag nu lämnat helt så vill jag ta steget in i näringslivet, sa Lööf till Dagens industri en dryg månad efter att hon avgått som partledare.

Annie Lööf (C) meddelade sin avgång som partiledare under en pressträff i september 2022.
Annie Lööf (C) meddelade sin avgång som partiledare under en pressträff i september 2022.

Före detta Centerledaren Annie Lööf var måltavla i Visby

Familjen stod som sagt i centrum för Annie Lööfs beslut att avgå som partiledare i september 2022. Något som ställdes på sin spets när det kom fram att hennes barn hade kunnat bli moderslösa efter dådet i Visby tidigare det året.

Annons

Almedalsveckan 2023 stundar och årets upplaga markerar årsdagen för det hemska knivdådet som skakade Sverige, och skördade ett liv. Det har gått ett år sedan Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, mördades kallblodigt på Donners plats i Visby under det pågående politiska eventet.

Kort efter det uppmärksammade mordet avslöjades det att Annie Lööf var mördaren Theodor Engströms egentliga måltavla.

”Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna”, skrev Annie Lööf på Facebook efter beskedet.

Partiledaren var skakad, men beslutade att inte avbryta valrörelsen.

Annie Lööf i början av den politiska karriären, utanför riksdagshuset år 2006. Vid tidpunkten var hon vice ordförande i Centerns ungdomsförbund.
Annie Lööf (tidigare Johansson) i början av den politiska karriären, utanför riksdagshuset år 2006. Vid tidpunkten var hon vice ordförande i Centerns ungdomsförbund.

När Femina träffar den före detta partiledaren Annie Lööf på Bonnierförlagens pressdagar i våras, berättar hon om den kommande självbiografin Också Annie.

Annons

Boken, som kommer i höst den 18 september, handlar också mycket om rädsla och oro. Om haten och hoten som förföljt henne genom hela den politiska karriären.

– Det är klart att det har påverkat mig under ett drygt decennium. Det är över tio år sedan som nazister dukade upp min sista måltid på min garageuppfart hemma, filmade och lade ut. Det har varit hot mot familjen och till slut då nazisten som hade kartlagt mig i åtta år och som skulle skrida till verket i somras i Almedalen, sa hon till Femina. Hon fortsatte:

– Almedalen var droppen… bägaren blev full. Jag kände att det var ett väldigt högt pris att vara politiker. Men jag tycker samtidigt att det har varit viktigt att stå där och vara den här motkraften.

Annie Lööf vid Gotlands tingsrätt under huvudförhandlingarna mot Theodor Engström, efter dådet i Visby under Almedalsveckan 2022.
Annie Lööf vid Gotlands tingsrätt under huvudförhandlingarna mot Theodor Engström, efter dådet i Visby under Almedalsveckan 2022.

Ing-Marie Wieselgrens svärdotter om fruktansvärda dådet

Annie Lööf närvarade vid huvudförhandlingarna i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt, när Theodor Engström ställdes till svars för mordet på Ing-Marie Wieselgren.

Annons

Under rättegången kontaktade Annie Lööf psykiatrisamordnarens familj för att framföra sina kondoleanser.

Lovisa Wieselgren Björkegren och Ing-Marie Wieselgrens stiftelse skriver i en kommentar till Femina:

”Jag känner en stor sorg och saknad efter min svärmor Ing-Marie Wieselgrens bortgång, men jag känner också stor sorg över det faktum att människor behöver leva med rädsla. Ingen människa ska behöva leva under hot i detta samhälle, varken offentlig eller icke offentlig. Dådet i Almedalen speglar vikten av att faktiskt främja psykisk hälsa och bryta stigmatiseringen kring ämnet. Vi måste agera nu och det gör vi bäst tillsammans, för psykisk hälsa.”

Annie Lööfs sommarprat i P1: ”Kämpade för min dotters liv”

Förutom att Annie Lööf är aktuell med boken Också Annie, är hon även aktuell som första talare i årets efterlängtade Sommar i P1.

Annons

”Som riksdagsledamot och näringsminister har Annie Lööf mött hot och hat i olika former. Det kulminerade i Almedalen med mordförberedelserna mot henne och terrorrättegången som följde. Men närmast döden kom hon på ett sjukhus”, så beskrivs den forna partiledaren sommarprat på Sveriges Radios hemsida.

Ja, ”närmast döden” kom hon under förlossningen då hennes yngsta dotter Saga kom till världen i vecka 28.

– Mitt Sommar utspelar sig under en period då jag som partiledare och människa var maktlös. En tid då allt förändrades när jag kämpade för både mitt och min ofödda dotters liv, säger Annie i en kommentar.

Annie Lööf och maken sedan 2011, Carl-Johan Lööf, är föräldrar till två gemensamma döttrar; Ester, som är född 2015 och Saga, som är född 2019.

Annie Lööf och maken Carl-Johan Lööf festklädda på Nobelbanketten i Stockholms Stadshus 2018.
Annie Lööf och maken Carl-Johan Lööf festklädda på Nobelbanketten i Stockholms Stadshus 2018.

Traumatiska förlossningen i vecka 28: Livmodern brast

I en intervju med tidningen Mama från år 2020 har Annie Lööf tidigare berättat om den traumatiska förlossningen, som alltså var nära att få dödlig utgång – både för henne och för hennes ofödda dotter.

Annons

När hon var gravid i vecka 28 behövde barnet i magen komma ut, efter att Lööfs livmoder hade brustit.

– Jag vaknade upp en natt av att något brast i buken. Det visade sig senare vara min livmoder som brast av att moderkakan hade vuxit igenom livmodern och in i andra organ. Jag låg inne i en vecka, och först i slutet av veckan gjorde man en magnetröntgen och hittade ett 10 centimeter långt hål på livmodern. Då gjorde man en omfattande operation, där dottern kom och jag blev frisk, sa hon till tidningen.

Annie Lööf fotograferad tillsammans med yngsta dottern Saga 2020.
Annie Lööf fotograferad tillsammans med yngsta dottern Saga 2020.

Det krävdes totalt tre omfattande operationer för att rädda Annies liv. Lilla Saga förflyttades till akutsal direkt efter födseln, eftersom hon hade problem med andningen.

– Mitt barn mådde bra, hon föddes frisk men outvecklad och hade svårt med andningen. Dessutom fick hon reflux tidigt, vilket innebar att hon fick andningsuppehåll alltför många gånger varje dygn. Det var en stor oro under de sju-åtta veckorna som vi låg på en akutsal.

Lördagen den 24 juni, dagen efter midsommar, sänds Annie Lööfs sommarprat i Sommar i P1 och släpps även på strömingstjänster online.

Annons