Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bannlysta videon på drottning Elizabeth läckt – efter alla år

02 feb, 2021 
1969 spelade den brittiska kungafamiljen in en dokumentär, Royal family, som efter sin första sändning bannlystes av drottning Elizabeth, och aldrig har visats igen.
Nu har den förbjudna videon läckts på Youtube – trots drottningens önskemål.
– Jag gillade aldrig idén på Royal family-filmen. Jag tyckte alltid att det var en usel idé, har prinsessan Anne tidigare sagt.
Annons
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monarkBrand logo
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monark

1969 spelade BBC in en dokumentär med den brittiska kungafamiljen, som gav en dittills helt unik inblick i det kungliga livet. Men efter att den sändes på tv samma år har den legat begravd – drottning Elizabeth var så missnöjd med dokumentären att hon bannlyste den från att någonsin sändas igen.

Nu har någon gått emot drottningens beslut. Dokumentären laddades nämligen upp på Youtube i förra veckan, för att snabbt plockas ner. Dagen därpå laddades den dock upp igen, innan det upptäcktes och videon togs ner ytterligare en gång.

Dokumentären, som tros ha inspirerat vissa delar av The crown, följde drottningen i både jobb och privatliv under ett år. De miljontals tittare som såg filmen när den kom fick se hur hon reste till länder som Childe, åkte det kungliga tåget och väcktes till ljudet av säckpipor.

Elizabeth, som ofta har porträtterats som en distanserad mamma, filmas också när hon leker med de två yngre sönerna, prinsarna Edward och Andrew, under jullovet på slottet Sandringham.

Annons

Prins Phillips idé att göra en dokumentär

Från början ska det ha varit drottningens make prins Phillip som föreslagit att det skulle göras en dokumentär om familjen, något han trodde skulle öppna dörrarna för allmänheten och visa hur det är att vara kunglig. Men inom familjen var det ingen hit. Inte nog med att drottning Elizabeth bannlyste dokumentären efter att den sänts, parets dotter, prinsessan Anne, har också uttryckt sitt ogillande.

– Jag gillade aldrig idén på Royal family-filmen. Jag tyckte alltid att det var en usel idé. Den uppmärksamheten man haft på sig sedan man var ett barn, det vill man bara inte ha mer. Det sista man behövde var att folk skulle få mer tillgång till en, har prinsessan Anne tidigare sagt, skriver People.

Läs mer:

Annons