Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Ilskan efter fejkade drottning Elizabeths ord: ”Riktigt smaklöst”

29 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografVictoria Jones/WPA Pool/Shutterstock/TT.
Drotttning Elizabeth.
På juldagen sågs drottning Elizabeth ge prins Harry och Meghan Markle en ordentlig känga i sitt jultal på Channel 4.
Enda problemet – drottning Elizabeth håller inte sitt jultal på Channel 4.
I stället hade kanalen gjort en fejkad drottning och sände ett fejkat tal, något som nu upprör i Storbritannien.
Annons
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monarkBrand logo
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monark

Att drottning Elizabeth håller ett direktsänt tal till nationen varje juldag är en sedan länge cementerad tradition, och något hon har gjort sedan innan talen började sändas i tv ens.

I årets jultal hyllade drottningen den brittiska befolkningen, och den kämparglöd som uppkommit genom coronapandemin.

– Otroligt nog har det här året, som tvingat oss isär, också fört oss närmare varandra. Jag och min familj har blivit inspirerad av berättelser från hela samväldet om människor som frivilligt hjälper andra i nöd. I Storbritannien och i hela världen har människor på ett fantastiskt sätt tagit sig an utmaningarna som året bjudit på och jag är så stolt och rörd av den här lågmälda, okuvliga andan, sa hon i sitt tal.

– Även under de mörkaste nätter finns hopp i den nya gryningen.

Men de britter som hade råkat slå på Channel 4 i stället för BBC kunde bli lurade att tro att de såg på drottningens tal när de inte gjorde det. I grannkanalen sändes nämligen en alternativ version av talet, där en manipulerad drottning syntes i tv-rutan. Elizabeths röst spelades av skådespelaren Debra Stephensons, och drottningen sågs pika prins Harry och Meghan Markle, som tillbringat julen på andra sidan Atlanten.

Annons

– Det finns inte mycket som gör mig mer sårad än att få höra att de föredrar att umgås med kanadensare. Men jag har i alla fall min älskade Andrew nära till hands. Det känns osannolikt att han kommer att resa till Nordamerika den närmsta tiden, sa den fejkade drottningen i Channel 4.

Tittarnas ilska efter videon med drottningen

Kanalens tilltag gjorde många tittare upprörda, och kritiken lät sig inte vänta på sociala medier.

"Vidrigt. Drottningen har hållit fast vid sin plikt och kör fortfarande på", skrev en person på sociala medier, skriver Svensk Damtidning.

"Jag är så irriterad på Channel 4:s illasinnade attack på drottningens jultal att jag tänker titta på hennes riktiga, vilket jag inte brukar göra. Vi har alla haft ett skitår, Channel 4, det här behövde vi inte", tycker en annan.

Ingrid Seward, chefredaktör på kungliga magasinet Majesty Magazine i Storbritannien, tycker inte att man driver med drottningen på det här sättet.

– Det var riktigt smaklöst och inte alls roligt. Det finns många människor du kan förlöjliga, men inte drottningen, säger hon.

Läs mer:

Annons