Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Barnskådisarna från Solsidan har vuxit upp i rutan – här är de i dag

24 feb, 2022 
AvElin Jonsson
FotografTT/Instagram/Cmore/ Jarowskij/‎FLX‎
Barnskådisarna från Solsidan har vuxit upp i rutan – här är de i dag
I TV4-serien Solsidan spelar barnen en viktig roll. Nu har tio år gått sedan premiären och vi ska titta närmare på hur barnskådespelarna lever idag!
Annons
Se bilderna från nya säsongen av SolsidanBrand logo
Se bilderna från nya säsongen av Solsidan

I mer än tio år har vi fått följa med Fredde, Mickan, Ove och gänget i TV4-programmet Solsidan, vars sjunde säsong började sändas nu under hösten. Långköraren som hade premiär 2010 har uppskattats av många tittare och serien har även kammat hem ett par Kristallen-statyetter genom åren.

Vi har fått lära känna karaktärerna när de tar sig igenom vardagslivets små och stora bestyr i överklassområdet Solsidan, allt marinerat i en stor drös med humor. I serien ser vi makarna Alex (Felix Herngren) och Anna (Mia Skäringer), nära vännerna Mickan (Josephine Bornebusch) och hennes grillfantast till make, Fredde (Johan Rheborg) och såklart, det lite giriga grannparet Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederbladh).

Annons

Här är (några av) barnen från Solsidan idag

Men icke att förglömma tv-parens alla barn – som växt upp i tv-rutan tillsammans med alla tittare. Där har vi ju bland andra Fredde och Mickans barn: dottern Ebba och sonen Victor. Även Alex och Annas dotter Wilma, samt Ove och Anettes barn Marielle.

I en stor intervju med Aftonbladet öppnar barn-skådisarna nu upp om att växa upp i rutan, och om livet bakom kulisserna.

Elsa - Fredde och Mickans Schillers dotter Ebba

Först ut är Fredde och Mickans dotter Ebba, som spelas av 14-åriga Elsa Bucht Wesslén. Hon har axlat rollen som Ebba Schiller sedan den fjärde säsongen som började sändas 2013. Hennes karaktär har därmed gått från att vara ett litet barn, till en idag lite mer utmanande tonåring.

”De andra tyckte att Johan Rheborg var läskig”

Hon berättar om första mötet med regissören Måns Herngren, under vilket hon fick sällskap av Johan Rheborg, som är hennes motspelare och pappa i serien.

Annons

– Jag gick hem till honom med Johan Rheborg som är mammas bästa kompis och var där en dag. Johan är jag jättebekväm med, det var kanske därför jag fick rollen. De andra var rädda för Johan och tyckte han var läskig, säger hon i Aftonbladet och gör klart att Solsidan är det roligaste hon gjort i hela sitt liv.

Tv-syskonen Ebba och Victor Schiller.

Leonardo - Fredde och Mickans Schillers son Victor

Sedan har vi Ebbas Solsidan-bror, Victor Schiller, som spelas av den 18-årige Leonardo Rojas Lundgren. Han debuterade i serien som sexåring och uppskattar verkligen sin karaktär som han beskriver som ”en skitunge”. För Hänt har han tidigare berättat hur det känns att få växa upp i rutan, och han gör klart att han var snudd på för ung för att förstå vad som hände när han gjorde sin skådisdebut som blott sex år.

Annons

– Då förstod jag ju ingenting, jag bara gillade teater jättemycket. Så jag castades när jag var sex - sju år gammal. Sen ringde de mig och frågade om jag ville vara med och jag fick ju ta det beslutet själv, så jag sa ju ja såklart, berättar Leonardo för Hänt och fortsätter förklara att det sedan dess varit Solsidan för hela slanten.

”Jag kan inte önska mig ett roligare jobb”

Att få utvecklas och mogna i en roll är en möjlighet som Leonardo fått. I takt med att Victor blivit äldre så har ju även Leonardo blivit äldre, något som gett honom ett enormt försprång i och med att han får växa in i rollen.

– Det har varit jätteviktigt för mitt skådespeleri. Jag får ju möjligheten att testa olika saker eftersom Victor blir äldre. Jag kan inte önska mig ett roligare jobb. Vi har alltid så himla roligt och vi är ett så roligt gäng, förklarar han.

Utöver att han just nu går tredje ring på gymnasiet och förväntas ta studenten till sommaren tränar Leonardo Rojas Lundgren även kampsport, vilket han gärna delar med sig av på sina sociala medier.

Iris - Anna och Alex Löfströms dotter Wilma

Sedan har vi Iris Herngren, 10, som spelar Wilma Löfström – dotter till Anna (Mia Skäringer) och Alex – som spelas av hennes riktiga pappa Felix Herngren! Hon uppskattar att jobba med sin pappa eftersom hon får tillbringa extra mycket tid med honom då, säger hon i Aftonbladet samtidigt som hon gör klart att hon älskar allt med hela jobbet och produktionen.

Annons

”Man får slippa skolan en massa gånger”

– ...och så får man slippa skolan massa gånger, säger hon och fortsätter förklara att klasskompisarna då och då försöker luska fram vad som kommer hända i kommande avsnitt. Någon hon kan tycka är lite jobbigt.

– Mina kompisar vill att jag ska ge dem spoilers och massa hemlig information, säger hon.

Nova - Ove och Anette Sundströms dotter Marielle

Tolvåriga Nova Edorsson spelar Ove och Anette Sundbergs dotter Marielle, och hon var bara en liten plutt på elva månader när hon gjorde sin skådisdebut i Solsidan. I Aftonbladet berättar hon att hennes karaktär är precis som sina Solsidan-föräldrar ”lite snål och galen”.

”Man vet aldrig vad Ove Sundberg kommer säga”

– Det är väldigt roligt att göra den rollen, men det är också lite speciellt eftersom Ove skojar till det i varje scen. Man vet aldrig riktigt vad han kommer säga, förklarar Nova som också poängterar att hon (och alla hennes vänner) tycker det är jättekul att hon är med i serien.

Annons

Kändisskapet är något hon mest stöter på när hon lämnar hemstaden Stockholm.

– När jag åker upp till mormor och morfar i Hälsingland och jag är med mina kusiner kommer folk fram och säger ”det är ju du som är Marielle”. Det är roligt.

I en intervju med Mitti från 2017 berättade Nova lite mer om sin tv-pappa Ove, och när hon fick frågan om vad den stora skillnaden mellan hennes tv-pappa och hennes riktiga var, svarade hon:

– Det är väl att Ove är lite rolig.

Haha, är inte din pappa rolig?

– Jo, men inte så som han. Ove säger så roliga grejer!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Foto: TT/Instagram/Cmore/ Jarowskij/‎FLX‎

Annons