Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Benjamin Ingrosso om den svåra tiden i Kanal 5: ”En skitunge”

08 nov, 2020 
AvHannah-Fina Rohrmüller
FotografSandra Thorsson, TT, KANAL 5
Så mycket bättre-aktuella Benjamin Ingrosso berättar om nya albumet, hur du kommer över någon och om hur det är att vara gudfar.
Annons
STOR INTERVJU MED BENJAMIN INGROSSO OM HJÄRTESORG, NY MUSIK OCH GUDDOTTERNBrand logo
STOR INTERVJU MED BENJAMIN INGROSSO OM HJÄRTESORG, NY MUSIK OCH GUDDOTTERN

Benjamin Ingrosso startade sin karriär redan sommaren 2006 när han vann Lilla Melodifestivalen med Hej Sofia. Då på scenen såg man en sprallig och glad kille. 2018 blev Benjamins succéår, 2019 drog han ut på sin första egna turné och flera singlar och album är på gång.

Deltar i Så mycket bättre 2020

– Det är hittills den bästa veckan i mitt liv. Jag hade sjukt kul. Fick mycket inspiration och kom hem med mycket energi. Eller mycket kraft som Silvana Imam skulle ha sagt.

Lisa Nilsson, Tommy Körberg, Plura Jonsson, Ana Diaz, Silvana Imam, Markus Krunegård är gänget som Benjamin fick vara med och tolka och tolkas av. Han berättar att han alltid att har sett upp till dem på ett eller annat vis.

– Det känns superärofyllt men också läskigt. Men det är väl därför man tackar ja, för att man vill ge sig in i den kampen och förnya någons låt och tolka den på sitt sätt. Som låtskrivare har man alltid en bild av hur en låt ska låta.

Annons

I första avsnittet av Så mycket bättre tolkade Benjamin Lisa Nilssons låt, Långsamt farväl.

– Långsamt farväl har varit en favoritlåt sedan jag var fem bast. Men jag har alltid hört ett visst ackord. Det är där jag hör att låten borde gå har jag tänkt. Och nu fick jag ju chansen att ändra det.

”Det blir mer tydligt att hon går där på stranden med någon annan i handen”

Hjärtesorg och terapi

Benjamin delade även med sig av sin hjärtesorg i programmet. I början av 2019 gick han och hans ex-flickvän skilda vägar efter sex år tillsammans, något som många av hans låtar handlar om.

– När det kommer till mitt break up, så släppte jag en låt förra året – Costa Rica. Som nästan är ännu mer utlämnande än Långsamt farväl. Men eftersom den är på engelska så kanske man inte tar till sig den lika mycket. Nu sjunger jag inte på engelska längre, utan nu sjunger jag med mina egna ord. "Nu går du där på stranden men någon annan i din hand".

Annons

I första avsnittet av Så mycket bättre var det bara Benjamin som inte hade blivit tolkad. Han började tveka på om han skulle få bli det.

Benjamin Ingrosso släpper nytt album på svenska.

– Jag kanske bara skulle vara där för att tolka andra. Men så dagen efter så tolkade Lisa Nilsson en av mina låtar. Och då brast jag ihop. Det kom som en chock. Det var så häftigt att hon hade valt mig och min låt.

Han berättar att det blir som terapi när man skriver musik, men tipsar till andra som är i samma situation att prata om det, gråt när du vill gråta och var glad när du är glad.

– Har du varit ledsen i tre månader och sen vaknar du upp skitlycklig, så kanske man inte vågar visa det, för alla tror att du ändå kommer att gråta i morgon. Ja, så är det antagligen, men var glad den dagen och äg det.

Annons

Benjamin om Eurovision 2018

Benjamin representerade Sverige i Eurovision 2018, då han vann Melodifestivalen med låten Dance you off. Han hade drömt om att stå på en stor scen men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Jag kommer ihåg att jag fick superlåga publikröster från Europa. Jag kommer ihåg att hela journalistsidan reste sig upp och jublade när jag fick låga poäng. Det är ju ren mobbning. Det är ju inte personligt mot mig, men det är ju jag som åker på den. Sen var det ju en resa som jag absolut inte ångrar. För jag lärde mig otroligt mycket. Men det var påfrestande, det var det.

Han berättar att han inte skulle vilja göra om Eurovision men gärna stå på stora scener.

Bearbetar stressen

Men att vara en duktig sing- and songwriter och även familjemedlem till Sveriges kändaste kulturfamilj kan ge mycket press och stress.

Benjamin berättar att han alltid försöker vara folk till lags och att det så stressande att han nu går till en psykolog för att bearbeta det.

Annons

– Det är jättesvårt, till exempel när någon känner igen mig på stan. Så vill någon alltid komma fram och säga hej. Det är väl det som är jobbigt när man har en dålig dag. Då orkar man ibland inte.

Han fortsätter:

– Men jag har liksom haft så sedan jag var liten. Jag vet inget annat. Det är bara någonting som finns i min vardag som jag alltid bearbetar och jobbar på.

Under Benjamins uppväxt blev han mobbad och han berättar att mamma Pernilla fick gå på krismöten hos rektorn.

– Jag var ju rätt mobbad i skolan. Men inte mobbad så att de var på mig och kallade mig elaka saker. Utan mer så att jag blev utfryst. Jag kommer ihåg att mamma var på krismöten hos rektorn för att Benjamin inte spelade fotboll med killarna. Utan han var på andra sidan och sjöng och uppträdde för mattanterna.

I Benjamins tonår började Wahlgrens värld att sändas vilket han då inte tyckte var speciellt roligt.

Ingrosso är uppväxt bakom kulturscenen.

Ingrosso är uppväxt bakom kulturscenen.

– Det var ju enda gången jag syntes. Och det var en skitunge som bara var otrevlig. Som inte var med och var rolig. Och det var ju för att jag inte ville bli filmad. Folk fick en fel bild av mig. Jag är inte otrevlig, skulle jag vilja säga. Alla har alltid en uppfattning om dig innan de ens har träffat mig.

Annons

Hatet mot Bianca Ingrosso

Benjamins storasyster Bianca Ingrosso är en duktig entreprenör och influencer som ofta får elaka kommentarer och hat på sina sociala medier. Benjamin däremot får mest kärlek.

– Jag får mest kärlek. Min syster får otroligt mycket hat. Jag tycker inte att hon förtjänar det för fem öre. Hon mår inte bra av det kan jag säga.

Han berättar att han är lite bättre än Bianca att inte ta åt sig allt hat.

– Jag tar bort dem. Så länge jag inte ser de, så kommer dem inte att påverka min dag.

Några andra man har fått se en del i Wahlgrens värld är Melina och Jacob Criborn, som är nära vänner till Benjamin. I somras fick paret en liten dotter och Benjamin fick äran att bli gudfar.

– Det är häftigt. Det är roligt att få vara med från början. Det är bara häftigt att få vara med och se hur en liten tjej tittar på saker och härmar en.

Nytt personligt album på svenska

Under 2021 kommer Benjamin att släppa sitt första svenska album. Men det var egentligen inte tanken från början.

Annons

– Jag har alltid velat släppa en svensk platta. Men jag har tänkt att jag ska göra det när jag är 30–40 år. Jag har alltid haft fokus på engelskan och jag har två osläppta album på engelska som nästan är klara.

Benjamins första album hette Identification och var en blandning av historier från hans liv.

– Det här albumet blir egentligen samma sak. Men mycket, mycket mer personligt. Det är mycket mer detaljerat. Och jag tror aldrig att man har sett mig skriva eller sjunga på det här viset. Jag ser fram emot denna plattan. Jättemycket. Nästan mer än 2021 faktiskt.

Läs mer:

Annons