kungafamiljens liv blir svensk the crown

Kung Carl Gustafs liv ska bli en dramaserie i stil med The Crown, skriver Dagens nyheter. Det är TV4 tillsammans med Cmore som ska producera serien.

– Familjen Bernadottes makalösa släktkrönika rymmer allt, säger manusförfattaren Åsa Lantz till Dagens Nyheter.

Serien tar avstamp efter kungens pappas död

Serien ska redan vara under utveckling. Idé och manus står författaren Åsa Lantz för. Hon har tidigare skrivit manus till bland annat SVT-serien Selma.

Serien ska ta avstamp strax efter att kung Carl Gustaf mist sin pappa, kronprins Gustaf Adolf, i flygolyckan 1947.

Sedan ska man få följa Carl Gustaf under uppväxten. Serien ska efterlikna succéserien The Crown om det brittiska kungahuset.

– Fast mitt förhållningssätt är snarare det motsatta från The Crown, eller för den delen Atlantic crossing. Båda dessa serier handlar om hur kungligheter på olika sätt påverkar världshändelserna. I Sverige är det snarare tvärtom, samhället som har förändrat kungafamiljen, säger Åsa Lantz.

"Inte ett fan"

Åsa Lantz uppger att serien kommer ha mer fokus på relationer än vad som är fallet i The Crown.

– När man börjar nysta så upptäcker man att Bernadottefamiljens moderna historia är en makalöst fascinerande familjekrönika som rymmer allt, säger hon.

Josefine Tengblad, dramachef på TV4, har pratat om den nya satsningen med den amerikanska sajten Variety.

– Jag har personligen aldrig själv varit ett fan av monarkin men jag kommer ihåg att jag läste sex eller sju sidor av synopsisen medan jag var på ett flyg. När jag läste de här sidorna började jag gråta, för det var så starkt, säger Tengblad till sajten.

Hovet informerat

Hovet ska vara informerat om att serien är under utveckling men Åsa Lantz har inte bokat in några enskilda samtal med medlemmarna i kungafamiljen.

– Jag har förstås haft kontakt med och intervjuat personer i kungens närhet och fått visningar av Stockholms slott. Däremot tror jag att det är bra med lite avstånd till familjemedlemmarna för att hålla sig helt fri och inte börja ta hänsyn till enskilda personer.

Om allt går enligt planerna så kommer inspelningen igång inom ett par år.

Foto: TT

LÄS MER:

Bannlysta videon på drottning Elizabeth har läckt – efter alla år

Gifta polisen levde trippelliv – avslöjades av fästmön och flickvännen

Världen häpnar – Kristen Stewart är en kopia av Diana i nya filmen Spencer