Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bianca Kronlöfs öppna brev till Soran Ismail – orden hyllas av många

15 apr, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt/Instagram
Bianca Kronlöf läser högt ur sitt brev till Soran Ismail.
”Använd dom rätta orden”, säger Bianca Kronlöf i sitt öppna brev till Soran Ismail, och menar på att han och hans komiker-polare förminskar och distanserar sig från ämnet. Vilket är att han stod anklagad för sexualbrott. Att Bianca Kronlöf öppnar upp om sitt illamående (och sin avundsjuka) gällande brödraskapet, hyllas nu av flera kändisar.
Annons
6 gånger kända kvinnor stått upp för sina medsystrarBrand logo
6 gånger kända kvinnor stått upp för sina medsystrar

Under gårdagen publicerade Bianca Kronlöf ett öppet brev, ett öppet brev till Soran Ismail. Brevet berör SVT-dokumentären Persona non grata. En dokumentär i två delar som visar hur komikern Soran Ismail påverkades av att vara en av de män som anklagades för att ha begått sexuella övergrepp, när flera kvinnor tog till orda i samband med #metoo-rörelsen.

Soran Ismail polisanmäldes för sex våldtäkter, fyra fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst och ett fall av olaga hot. Alla mål blev nedlagda och idag är Soran Ismail fri från misstankar, men kritiken mot SVT-dokumentären lät inte vänta på sig. Kritiken tar bland annat upp att dokumentären inte skildrar kvinnornas perspektiv.

Annons

Delar av Bianca Kronlöfs öppna brev

Att Soran Ismail fått 60 minuters tv-tid till att berätta om sin situation, har berört många – där i bland Bianca Kronlöf. I sitt öppna brev gör Bianca Kronlöf klart att dokumentären lämnat henne illamående, dels för att Persona non grata bara lyfter Sorans perspektiv – och dels för hur det framstår som att hans vänner tar avstånd från det han faktiskt stod anklagad för. Sexualbrott.

”Det gör mig så jävla ledsen att se hur dåligt du mått och fortfarande verkar må. Men mitt i programmet måste jag stänga av för att jag bokstavligen håller på att kräkas. Hela min kropp reagerar. Nu kommer det svåra, för det här programmet handlar inte bara om dig Soran”, börjar hon brevet som är adresserad till Soran Ismail.

Bianca Kronlöf: Prova att använda de rätta orden

Vidare förklarar Bianca Kronlöf att hon känner att komiker-kompisarna Özz Nûjen, Måns Möller och Kristoffer Appelquist förminskar ämnet.

Annons

”Alla ni distanserar er från det som faktiskt har hänt genom att använda ord som ”det där” ”metooad” ”grejen” ”efteråt”. Prova att använda dom rätta orden: ”när du blev anklagad för flera sexualbrott, bla våldtäkt av flera olika kvinnor som inte känner varandra” då går det inte att distansera sig längre.”

Bianca Kronlöf berättar om brödraskapet, om vad hon anser att det gör – och att det även gör henne avundsjuk.

”Att bli insläppt i värmen genom ”brödraskapet”. Det är mekanismer vi kvinnor varit med om tusentals gånger men nu får jag följa det på bästa sändningstid. När mammas kompis anmält sin man för misshandel han fick besöksförbud. Då ställde hans polare upp. Dom besökte henne på jobbet, nej, trakasserade henne på jobbet, så mycket att hon inte kunde driva sitt företag och gick i personlig konkurs”, berättar Bianca i brevet samtidigt som hon tar upp andra exempel som visar på ”hur killar backar varandra”.

Annons

”Det händer i alla åldrar, klasser och på olika grova nivåer. Nu ser jag det på Tv. Jag är så jävla äcklad av brödraskapet samtidigt som jag är avundsjuk. Nu gäller det att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Om jag ska vara helt ärlig så har jag en del i mig som är avundsjuk. Systerskapet är inte lika starkt som brödraskapet...”

Reaktionerna på Bianca Kronlöfs öppna brev

Bianca Kronlöfs brev har inte bara re:postats på flera personers Instagram, det har väckts starka reaktioner hos andra stora namn där ute. Artisten Lisa Nilsson hyllar, och tackar Bianca Kronlöf på sina sociala medier med orden:

”Bianca belyser och konfronterar viktiga saker som blir fel och problematiska. Det väcker vrede och sorg. Hon förklarar så pricksäkert, nyanserat och tydligt varför”, skriver Lisa Nilsson och adresserar posten: ”Till alla män i komiker-branschen.”

Även Jonas Gardell kliver in och är imponerad över skådisens långa brev.

Annons

”Jag är helt golvad! Så välformulerat, så nödvändigt, så förkrossande sant! Modiga @biancakronloftack tack tack!”, skriver Jonas Gardell under det öppna inlägget, varpå Bianca Kronlöf svarar upp:

”Jag var så jävla nervös för det här, inte kunnat sova... fortfarande nervös för hur snabbt nåt kan vända och missförstås. Men att jag har fått ”golva” en av Sveriges bästa författare gör att jag börjar le här hemma!”

Kommentarerna, och hejropen under Bianca Kronlöfs brev väller in: Mia Skäringer är en av alla där, vi ser Alexandra Pascalidou, och Hedda Stiernstedt tackar, Linnea Henriksson lämnar hjärtan och även Eva Röse med flera!

Under fredagskvällen svarade Soran Ismail på Instagram, och berättade bland annat att han och Bianca Kronlöf bestämt sig för att ses och prata när omständigheterna tillåter. Läs hans svar här!

Brevet är långt, och finns upplagt i tre olika poster på Bianca Kronlöfs Instagram – titta här!

Foto: TT/Instagram

Annons