Björn Gustafson den äldre
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
1:01

Efter reklamen: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

(1:01)

Slå på ljud

Med roller som drängen Alfred i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga och dryckesglada Dynamit-Harry i Jönssonligan-filmerna är Björn Gustafson en av landets mest ikoniska och folkkära skådespelare. På 2023 års Guldbaggegala hyllades han för sin otroliga karriär, när han tilldelades galans hederspris.

Innan Björn Gustafsom kom ut på scenen läste Anette Novak, vd för Filminstitutet, upp motiveringen. Hon lyfte då också hans omisskänneliga röst, som många förknippar med Alfons Åberg.

Björn Gustafson tillsammans med Gösta Ekman, Ulf Brunnberg och Birgitta Andersson i Jönssonligan.

Foto: Roger Tillberg/TT

– Vi pratar om en skådespelare som man omedelbart känner igen på rösten. En mjuk, eftertänksam, och empatisk stämma, som tröstat och roat både barn och vuxna ur flera generationer, sa hon på scenen.

Här är de mest spektakulära looksen på Guldbaggegalan 2023

Björn Gustafson gjorde ovanligt framträdande

Björn Gustafson har de senaste åren dragit sig tillbaka från rampljuset, och gör varken roller eller intervjuer längre. Men på Guldbaggegalan gjorde han ett ovanligt framträdande när han tog emot hederspriset – och hans tacktal möttes av långa applåder och jubel när hela Cirkus ställde sig upp i en stående ovation. Det dröjde därför innan Jönssonligan-profilen kunde börja hålla sitt tacktal.

Björn Gustafson guldbaggegalan

Björn Gustafson tog emot hederspriset på Guldbaggegalan.

Foto: SVT.

– Tack ska ni ha, tack, det var en lång applåd, nu blev ni väl trötta, sa han när publiken till slut satt sig ner.

Så möttes Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

Han hade med sig ett brev på scen och tackade bland annat filminstitutets styrelse, innan han tackade för sig och gick av scenen igen, arm i arm med Anette Novak. Även då fick Björn Gustafson långa applåder och ett uppskattande jubel från den kändistäta publiken.

Björn Gustafson med sin Guldbagge.

Foto: Pontus Lundahl / TT
Det här minns vi från 80-talet
1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Slå på ljud
Mest läst