Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så möttes Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

28 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Det har gått sex år sedan skådespelaren Gösta Ekman somnade in, 77 år gammal. Men minnena lever kvar. Inte minst hos hans änka, konstnären Marie-Louise Ekman.
Annons
Laila Bagge och Korosh Kananians kärlekssagaBrand logo
Laila Bagge och Korosh Kananians kärlekssaga

De hade känt varandra i många år. Alltid tyckt om att vara i varandras sällskap. Men det var först 1989 som kärleken slog till på allvar. Under inspelningen av Marie-Louise film Den hemliga vännen, blev de ett par. Han var 49 år fyllda, hon 44.

– När vi träffades, lite upp i åren, var det rätt så roligt, för vi hade stor kunskap om varandra. Det var inte: ”Oj, vad är det där för person som verkar spännande”. Vi kände varandra, jag ska inte säga på djupet, men ganska bra. Tillräckligt bra för att säga: ”Ja! Vi gifter oss på en gång. Det bara måste bli så”, har Marie-Louise berättat för Expressen.

Konstnären Marie-Louise (då De Geer) och skådespelaren Gösta Ekman demonstrerar i Stockholm 1970.

Hon fortsatte:

Annons

– Vi har alltid haft ett väldigt gott öga till varandra. Sen tror inte jag att tiden var mogen för vårt äktenskap förrän det utbröt. Men så fort vi har setts har vi alltid stått och pratat väldigt länge. Det har alltid varit en väldig kontakt mellan oss. Sen helt plötsligt stämde det.

Harry Schein med Marie Louise (då de Geer Bergenstråhle) och Gösta Ekman vid Filmgalan 1973.

Då, under 1980- och 1990-talet, var Gösta Ekman en av Sveriges absolut mest kända, och älskade, skådespelare. Han hade succéer som Papphammar och Jönssonligan innanför västen. Filmklassiker som gjorde att han blev igenkänd – överallt.

– Var man än gick så stannade folk honom. Han var en unik begåvning som både hade svärta, sorg och genial timing, har Marie-Louise slagit fast.

Annons

Gösta Ekman gick i både pappas och farfars fotspår

Att Gösta Ekman skulle hamna i teaterbranschen kom inte som en förvåning – han hade att brås på. Pappa Hasse Ekman, som dog på 60-talet, var en erkänd skådespelare och regissör, och farfar Gösta Ekman den äldre var den allra största filmstjärnan Sverige hade under mellankrigstiden.

Marie-Louise Ekman med sin dotter Lovisa Bergenstråhle och Gösta Ekman med sina barn Billie och Robin. Året är1990.

Också Marie-Louise har ett imponerande kulturellt cv. Både som regissör, Dramatenchef och, förstås, konstnär. Paret hade ett stort konstnärligt utbyte av varandra.

– Vi var mentalt lika. Våra psyken var väldigt lika varandra. Det var som att vi båda hade dragit samma slutsatser av vad vi varit med om, och vi längtade efter samma saker. Vi rörde oss outtalat i samma landskap. Han visste på en tusendels sekund var jag befann mig, och jag med honom. Det skapade en väldig trygghet.

Annons
Gösta Ekman med makan Marie-Louise Ekman, 1992.

Gösta Ekman blev sjuk i cancer

Runt 2011 insjuknade Gösta Ekman i cancer. Han opererades och vistades länge på sjukhus. Sjukdomstiden har Marie-Louise skildrat, oerhört nära och gripande, i boken Få se om hundarna är snälla i kväll... I sitt Sommarprogram har Marie-Louise berättat mer.

Makarna Ekman, 1997.

– Gösta ligger på avdelning 74 på Huddinge sjukhus. Han har ständiga febertoppar. Jag ser hur Gösta tynar bort framför mig. Han kan inte göra sina tio andningsövningar, inte hålla i något, han pratar inte. Jag blir nervös att han faktiskt är en 72-årig man som ligger där med hög feber dag efter dag. Kommer hans hjärta att orka detta? Läkarna ser allvarliga ut och säger att det är ett bekymmer, sa hon i programmet.

Annons

Efter sjukdomen fick paret fem år till tillsammans, innan Gösta slutligen gick bort, 2017. Saknaden är, förstås, enorm.

– Att bli attraherad är lätt hänt, men att någon berör en på djupet, det har i alla fall jag upplevt väldigt få gånger i mitt liv. Och det är en väldig lycka att få vara med om, har Marie-Louise sagt till Dagens Nyheter, om parets kärlek.

Röda mattan på Oscarsteatern när den anrika musikteatern firade 100-årsjubileum, 2006.

Gösta Ekman ligger begravd på Katarina kyrkogård i Stockholm. Gravstenen har Marie-Louise Ekman formgivit. Den är som ett fönster. Ett öppet, med fåglar på blecket. Idén fick hon efter att Gösta, i slutet av sitt liv, berättat att han tagit lite müsli och lagt just på fönsterblecket i deras sovrum. Då kom några koltrastar och åt.

– Jag gjorde likadant, för jag ville göra hans rörelser. Och fåglarna kom och pickade. Då såg jag: Men här har jag ju gravstenen!, har Marie-Louise sagt till DN.

Annons