Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Börje Salming – hans karriär, familj och ALS

14 nov, 2022 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Börje Salming står mot en mörk träfasad.
Han är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna.
Här är allt du behöver veta om Börje Salming, hans NHL-karriär, familj och barn.
Han blev 71 år gammal.
Annons
Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamlaBrand logo
Kändispapporna och deras söner – när de är lika gamla

Börje Salming är en av Sveriges men också världens mest kända ishockeyspelare genom tiderna. Han gjorde 16 säsonger i det kanadensiska NHL-laget Toronto Mapel Leaf under 70- och 80-talet. Nyligen hyllades han stort under ceremonier i Toronto Kanada och på Avicii Arena i Stockholm.

Han hade både barn och fru – och en fantastisk karriär som idrottsman. Här är allt du behöver veta om Börje Salming.

Förlorade sin pappa som barn

Börje Salming föddes 17 april 1951 i Kiruna. Hans pappa, Erland, var gruvarbetare och hade samiskt påbrå. Han omkom dock i gruvan när Börje bara var fem år vilket präglade Salmings uppväxt. Med en ensamstående mamma var det ingen som var med honom och tittade på träningar eller matcher. Han har i intervjuer beskrivit att han tidigt var tvungen att bli hård men att han också tydde sig mycket till sin storebror, Stig Salming, som också var en framgångsrik ishockeyspelare.

Börje Salming spelar ishockey i NHL 1978 för Toronto Maple Leaf.
Börje Salming som back i Toronto Maple Leaf 1978.

Startade sin hockeykarriär i Gävle

Salming spelade i Kiruna AIF innan han blev värvad till Brynäs IF, som tonåring. Där spelade han med sin storebror Stig Salming och blev svensk mästare två år i rad.

Annons

Han togs ut i landslaget 1972 och tog VM-brons samma år. I VM 1973 blev det ett VM-silver. Samma år, knappt 20 år gammal, värvades han till NHL. Han var en de tidiga europeiska spelarna som etablerade sig i Nordamerika. Det blev totalt 16 säsonger i NHL för Mapel Leafs i Toronto, Kanada, och sista säsongen i Detroit Red Wings. Han avslutade sin hockeykarriär i Stockholmslaget AIK innan han la skridskorna på hyllan.
För sina idrottsprestationer är Börje Salming en av få som valts in i Hockey Hall of Fame.

Rasmus och Bianca Salming tillsammans på en premiär för en film på bio.
Rasmus och Bianca Salming på premiären av filmen No time to die.

Börje Salmings fyra barn

Börje fick två barn tillsammans med ex-frun Margitta Wendin; sonen Anders Salming, född 1974, och dottern Teresa Salming, född 1976. Båda föddes under Salmings tid i Toronto. Många år senare fick han en andra kull tillsammans med dåvarande frun Katarina Pettersson; Rasmus Salming, född 1995 och Bianca, född 1997.

Annons

Alla förutom dottern Bianca har valt ett liv utanför rampljuset. Hon är elitidrottare i friidrott.

Gifte om sig tre gånger

Börje Salming gifte sig totalt tre gånger. Först med Margitta Wedin och senare med Katarina Pettersson. 2016 gifte han sig för tredje gången, denna gång med Pia Salming. Hon jobbade som frisör med utbildade sig till polis. Dom bosatte sig i Nacka och levde tillsammans fram tills Börjes bortgång.

Då fick han ALS-diagnosen

I början av 2022 började Börje Salming och hans familj märka att någonting inte stod rätt till med honom. Han hade oförklarliga muskelryckningar. I juli samma år fick han beskedet att han drabbats av ALS. En månad senare gick han ut med beskedet till resten av världen.

Under hösten 2022 försämrades hans tillstånd drastiskt, från att ha ett sluddrande tal till att inte kunna äta eller prata. Han fick hjälp av hemtjänst och kunde vårdas i hemmet. Men framför allt var det Börjes fru Pia och hans fyra barn som hjälptes åt med att ta hand om Börje.

Snabbt sjukdomsförlopp

För att utreda Börje Salmings prognos tog man ryggmärksprov och mätte hur aggressiv ALS som han drabbats av. De patienter som får 500 markörer kan leva uppåt sju år med sjukdomen. Börjes värden var över 1 500.

Den 24 november 2022 bekräftar klubben Toronto Maple Leafs att Börje Salming gått bort. Han blev 71 år gammal.

SE OCKSÅ: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022Brand logo
SE OCKSÅ: Här är alla deltagare i "Vem tror du att du är?" 2022
Annons