Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Börje Salmings sista tid i livet – stödet från familjen

25 nov, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
Börje Salming
Under torsdagskvällen kom det sorgliga beskedet att Börje Salming gått bort, 71 år gammal.
Han dog i sitt hem, omgiven av familjen.
Annons

Det gick snabbt på slutet för Börje Salming. I somras fick han diagnosen ALS och förra månaden berättade hans fru, Pia Salming, att sjukdomstillståndet försämrats snabbt och att han förlorat talförmågan.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, sade Pia Salming till Expressen då.

Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
Det här är ALS – så utvecklar det sig

Under torsdagskvällen bekräftade hockeyikonens gamla lag Toronto Maple Leafs att han gått bort.

”Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för andra européer i NHL”, skriver klubben i ett uttalande.

Annons

Pia Salmings rörande ord om maken Börje

Knappt två veckor innan Börje Salming gick bort reste han och familjen till just Toronto. Bland annat för att få en påfyllning av den bromsmedicin som han använt, men också för att medverka på Hall of fame-helgen under vilken han hyllades rejält över två kvällar.

– Det var...väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, sade Mats Sundin till Sportbladet efter ceremonin.

Förra veckan var Torontos nummer 21 också med på Tidernas hockeygala. Där tilldelades han NHL:s hederspris. På grund av att han förlorat talförmågan höll Pia Salming ett tal i hans ställe.

– Börjes ledord har alltid varit: ha alltid kul och ge aldrig upp. Sedan vill vi, hela familjen, tacka för all den värme och kärlek som hela svenska folket och Kanada har givit oss den här tiden som har varit så svår. Börje hälsar att han älskar er alla, sade Pia Salming.

Annons

Vännens lycka över Salmings sista tid

Börje Salmings tidigare lagkamrat Dave ”Tiger” Williams, 68, är givetvis i sorg efter beskedet, men han han kan ändå glädjas över att vännen kunde göra den sista resan till Kanada.

– Jag försöker alltid se saker från den ljusa sidan. Och ska man se det som är positivt så är det att Börje fick göra det han ville: Han ville komma till Toronto, han ville åka på Hall of fame-helgen, träffa kompisarna och ta med familjen och njuta av fansens uppskattning. Och han var så jävla glad, det var otroligt. Och sen gjorde han samma sak i Sverige, det var också jäkligt coolt, säger Tiger Williams till Expressen.

Pia och Börje Salming på Idrottsgalan 2020.
Pia och Börje Salming på Idrottsgalan 2020.

Börje Salming fick också en sista önskan infriad. Istället för att dö på sjukhuset gick han bort hemma i sällskap av de som var honom närmarst.

– Han dog hemma, omgiven av familjen och barnbarnen, alla var där, berättar en annan tidigare lagkamrat, Darryl Sittler, för Expressen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022
Annons