Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Brita och Kalle Zackari Wahlström kritiseras för djurplågeri i SVT

25 mar, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt/SVT
Kalle och Brita Zackari på gården.
Nu rapporterar Aftonbladet att Sveriges veterinärförbund kritiserar SVT-programmet Hjälp, vi har köpt en bondgård, som följer Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström liv på landet. Detta efter paret själva försökt behandla ett får som sedan fick avlivas.
Annons
Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBTBrand logo
Brita Zackari - Att umgås med Parisa en gång i veckan är KBT

Efter det att första avsnittet av den andra säsongen av SVT:s realityserie Hjälp, vi har köpt en bondgård sändes, riktar nu Sveriges veterinärförbund skarp kritik mot SVT, och har hört av sig till kanalen, rapporterar Aftonbladet.

Brita & Kalle Zackari kritiseras för djurplågeri

I serien får vi följa tv-profilerna och kärleksparet Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlströms liv på landet. I det senaste avsnittet fick tittarna se hur paret förgäves försökte hjälpa ett får som var svårt sjukt.

– SVT:s samband gör att det ser ut att vara okej att djurägare ringer en kompis, frågar vad det är för fel och börja behandla djuren. En sådan grej får man inte göra om man inte är legitimerad veterinär, säger Susanna Lewerin, veterinär och styrelseledamot i Sveriges veterinärförbund till Aftonbladet.

Annons

Fåret fick en trädgårdsslang i halsen som fylldes med olja och diskmedel

Fårtackan som gått och blivit sjuk uppvisar symtom som gör att man tror att fåret drabbats av trumsjukan, vilket innebär att hon inte kan rapa. I programmet tar då Brita och Kalle kontakt med en annan fårägare som också är parets kompis. Vännen presenteras i programmet som en expert, som sedan tipsar Kalle och Brita om att stoppa ner en trädgårdsslang i fårets hals för att sedan hälla i matolja och diskmedel. Vilket då ska få fårtackan att kunna släppa ut gas.

Veterinärförbundet: Outbildade bör inte utföra behandlingen

Proceduren hjälper dock inte, vilket tvingar paret till att avliva fåret. Och det som väcker stark ilska hos Sveriges veterinärförbund är att hela produktionen tillåter outbildade människor göra en så svår behandling.

– Det är i princip ett brott mot djurskyddslagen, säger Susanna Lewerin som också poängterar att hon känner till behandlingsmetoden men att det ser illa ut i programmet.

Annons

Susanna Lewerin förklarar även att om ingreppet inte görs på rätt sätt kan det vara direkt skadligt för djuret. Susanna Lewerin menar också att djuret kanske inte ens led av just den sjukdomen, och att en veterinär ska undersöka djuret innan det behandlas av outbildade.

Kalle Zackari Wahlström svarar på kritiken

Kalle Zackari Wahlström har svarat upp på kritiken till Aftonbladet, och han förklarar att de faktiskt också var i kontakt med både en distriktsveterinär och andra fårbönder men att det inte framgick i programmet.

– Det är jättetråkigt att de känner att det blev dåligt. Vi känner oss nöjda med att vi gjorde allt vi kunde för vårt får, säger han och förklarar att det är svårt att klippa ner en månad till ett 28 minuter långt avsnitt.

Enligt Kalle Zackari Wahlström planerar nu SVT att klippa om programmet så den informationen kommer fram. Och Kalle Zackari Wahlström har redan varit i studion och läst in en ny speaker till programmet som förtydligar att de varit kontakt med en veterinär.

I avsnittet framkommer det tydligt att Kalle Zackari Wahlström var illa berörd över att behöva avliva fårtackan.

Annons