Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Gro Harlem Brundtland, 81, har ett långt cv, där hon både har varit Norges statsminister fram till 1996, och generaldirektör i Världshälsoorganisationen WHO mellan 1998 och 2003.

I fredagens Skavlan är veteranen mycket kritisk till Sveriges hantering av coronapandemin, och menar att vi inte hade tillräckligt med vetenskapligt stöd i vår strategi.

– Jag har inte förstått varför svenskarna började som de gjorde. Inte bara det, men att de ger starka argument för det, jag förstår det inte. Underlaget för det var för tunt, , säger hon till Fredrik Skavlan och fortsätter:

– Man kunde inte bygga upp immunitet mot ett sånt virus, då blir det höga kostnader i form av sjukdom och död. Det fick ju för många sjukdomsfall och alldeles för många dödsfall.

Tidigare norska statsministerns kritik mot Sverige

Gro Harlem Brundtland slår samtidigt fast att svenskarna med tiden har anpassat sig mer, och att skillnaden i antal personer som smittas i de olika grannländerna har minskat.

– I dag är inte skillnaden så stor som den var, svenskarna har efterhand tagit mer hänsyn, säger hon i Skavlan.

Brundtland är i dag pensionerad och har följt händelseutvecklingen lite mer på håll – och sett på med förundran.

– Jag har varit förundrad hela tiden över denna situation. Det har liksom varit 10–20 gånger fler dödsfall. Även om man räknar på befolkningsmängd så är det ganska dramatiska skillnader.

Läs mer:

Greta Thunbergs pik mot Donald Trump

Katrin Zytomierskas oro över uppfostran efter sonen Ringos ord

Tvååring död i överdos – mamman misstänkt för mord

Mest läst