Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Cindy Crawford slår tillbaka mot åldersfixeringen

20 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Cindy Crawford.

Cindy Crawford var en av 90-talets allra kändaste supermodeller, och har också kallats för en av världens vackraste kvinnor.
Nu när hon har passerat 50 har hon tröttnat på att folk förväntar sig att hon fortfarande ska se ut som hon gjorde vid 25.
– Varför skulle jag vilja att någon misstar mig för en 25-åring? Jag har fått barn. Jag har massor av livserfarenhet, säger hon.

Annons
90-talets supermodeller – det här gör de i dagBrand logo
90-talets supermodeller – det här gör de i dag

Om man säger ordet supermodell är det många som tänker på Cindy Crawford. Under 90-talet var det hon, tillsammans med kvinnor som Naomi Campbell och Kate Moss, som skapade hela kulten kring modellerna som de nya superstjärnorna.

Men om man blir känd som en av världens vackraste kvinnor när man är i 20-årsåldern så kommer det också med mycket press när man åldras – Cindy märker att många förväntar sig att hon ska se ut som hon alltid har gjort.

– Jag behöver inte att alla på Instagram påpekar att jag inte ser ut som jag gjorde när jag var 20. Jag vet det, har hon sagt i en intervju.

Cindy Crawford arbetar fortfarande som fotomodell, men förutsättningarna är såklart annorlunda än på 90-talet.

Annons

– Jag vill göra mitt jobb bra, och jag vill leverera, men jag vet också att det jag kan erbjuda nu inte är samma sak som jag kunde erbjuda när jag var 25.

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell and Christy Turlington
Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell och Christy Turlington på Versaces visning 1991.

Cindy Crawford vill inte misstas för att vara 25

Hon konstaterar att samhället i dag är besatt av ungdomlighet, och att hon inte vill höra att hon inte åldras eller ”inte har någon ålder”.

– Vad jag än gör så kommer jag inte se ut att vara 20 eller 30. Jag vill vara se fantastisk ut som 50-åring. Det finns press på kvinnor att klara det omöjliga, alltså att inte åldras alls. Men det handlar om att se underbar ut oavsett hur gammal du är, oavsett vilken siffra det handlar om, har Cindy Crawford sagt.

– Jag är inte 25 år så varför ska jag försöka se ut att vara 25? Varför skulle jag vilja att någon misstar mig för en 25-åring? Jag har fått barn. Jag har massor av livserfarenhet.

Cindy Crawford 2023 Off White.
Cindy Crawford på Paris modevecka 2022.
Annons