Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Då har Josephine Bornebusch långfilm Orca biopremiär

02 sep, 2020 
josephine bornebusch
En otroligt nära film om social distansering. Så beskriver Josephine Bornebusch sin kommande långfilm Orca som nu fått ett premiärdatum för både bio och tv.
Annons

Hur orkar människor i en tid av social isolering? Den frågan ställer sig regissören och skådespelaren Josephine Bornebusch, 38, i sitt senaste projekt, långfilmen Orca. Filmens titel anspelar på ”att orka” men även på det latinska ordet för späckhuggare, orca, som är ett av världens mest sociala djur.

Nu är det klart att filmen kommer gå upp på bio – mitt under den rådande coronapandemin.

– Det är ju en långfilm, så det är klart att den ska gå på bio, menar Josephine.

Orca släpps även på Viaplay

Biopremiären är satt till 30 oktober. Kort därefter, den 13 november, släpps filmen på streamingtjänsten Viaplay. Tanken är att ge publiken en möjlighet att välja om de vill gå och se den på bio, eller titta hemma i soffan.

– Så det är ju perfekt, förklarar Josephine.

Filmen handlar om ett antal människor som konfronteras med livets svåraste frågor under en ofrivillig isolering. Hur hanterar vi behov av närhet, trasiga relationer, ensamhet, och en mammas sista önskan, utan att vara nära varandra? Rollfigurerna, som aldrig träffas fysiskt, kommunicerar via telefoner och webbkameror.

bornebusch orca
Josephine Bornebusch i sin roll i långfilmen Orca.

Idén till Orca föddes ur frustrationen av att Josephines stora tv-projekt, serien Harmonica, var tvunget att läggas på is på grund av coronarestriktioner.

Annons

– Jag kände att ingenting ska kunna stoppa oss. Inget ska kunna döda vår kreativitet. Då kom den här idéen som egentligen började med tankar kring ”hur kan man filma nu, om man inte kan göra så som vi är vana?”, berättar hon.

Skrev manus på tre veckor

– Jag tänkte att om man inte kan vara jättemånga människor på samma plats, så kanske man kan vara några få. Om skådespelare inte kan göra scener med varandra, kanske man kan göra scener en och en. Så väcktes idén.

Josephine skrev serien i blixtfart. Efter tre veckor hade hon ett manus redo och veckan därpå började ett miniteam att spela in.

– Jag är nybörjare på den kreativa sidan. Men jag ringde upp min exekutiva producent samma dag som vi bestämde oss för att skjuta på det andra projektet som vi höll på med. Han var lite ”ja okej, det var snabbt jobbat!”. Han tyckte att jag var lite galen. Men han sa ju också ”jag är med på tåget”.

Johan Rheborg
Johan Rheborg i Orca
marie göranzon
Marie Göranzon i Orca.

I filmen medverkar bland andra Johan Rheborg, Erik Johansson, Alba August, Marie Göranzon och Vera Vitali, som alla liksom Josephine hade fått boka av andra jobb och nu var tillgängliga för hennes alternativa projekt. Josephine själv har också en roll.

Annons

Drygt en veckas inspelning

Totalt elva dagar tog det att spela in filmen. Ingen av skådespelarna har träffat varandra i processen och på plats fanns endast några få personer för kamera och ljud.

– Det har varit en extremt snabb process som började som ett experiment och slutade som någonting som jag inte var beredd på. Det har blivit en film som är otroligt nära fastän den handlar om distansering, säger Josephine.

Foto: NENT Group

LÄS MER:

Annons