Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Dalai lamas hyllning till Greta Thunberg: ”Ser en lillasyster”

13 jan, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografAshwini Bhatia/AP, Zuma Press
Dalai lama och Greta Thunberg samtalade i helgen.
I helgen hade Greta Thunberg ett långt videosamtal med Dalai lama och en rad experter och forskare inom klimatfrågan.
Lovorden mellan klimataktivisten och den buddistiske ledaren duggade tätt under mötet.
Annons
Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrarBrand logo
Kändisbarnen som är kopior av sina föräldrar

I lördags anordnade organisationen Mind and life institute ett digitalt möte som kom att handla om olika aspekter av klimatfrågan. Inbjuden som hedersgäst var Dalai lama och förutom en rad experter och forskare var även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg med.

Det blev snabbt tydligt att det finns en ömsesidig respekt mellan 85-åringen och 18-åringen. Delar av samtalen dem emellan handlade också om deras olika generationer och hur synen på miljö och klimat skiljer sig åt.

– Jag vill tacka ers helighet för att du är en sådan uttalad förespråkare för miljöskydd och miljöarbete. Jag kan säga att vi i den yngre generationen uppskattar det väldigt mycket, vi är oändligt tacksamma för att du står upp för oss och framtiden för mänskligheten och hela planeten, säger Greta Thunberg i videosamtalet.

Dalai lama efter Greta Thunergs insats: ”Finns hopp”

Dalai lama hyllade också Greta Thunberg och berättade att hennes engagemang givit honom inspiration och framtidstro.

Annons

– När jag hörde om den här unga flickan från Sverige så kände jag verkligen att det finns hopp från den yngre generationen, säger Dalai lama.

Den buddistiske ledaren menar att det som har varit har varit, och att det nu är dags att titta framåt.

– Nu ligger framtiden i händerna på den yngre generationen. Vår generation har skapat massiv med problem, nu låter vi dem lösa det, säger han och skrattar.

”Jag ser en lillasyster”

Greta Thunberg skickar också en uppmaning till tittarna.

– Om jag får be er om en sak så är det att utbilda er och försöka lära er så mycket som det är möjligt, för att sedan sprida den kunskapen och medvetenheten till andra, säger Greta Thunberg.

Avslutningsvis berättar Dalai lama om sitt möte med Barack Obama, och skickar därefter en fin hälsning till Greta Thunberg.

– När jag träffade USA:s tidigare president, Obama, så sa jag till honom att ”du är yngre än jag, så efter mig får du bära dessa idéer vidare”. Och det lovade han att göra. Och så på samma sätt här, säger han och riktar sig mot Greta Thunberg.

– Jag ser en lillasyster. Så snälla, bär vidare det här ansvaret, avslutar han.

LÄS MER:

Annons