Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför försvann Jakob Hellman från rampljuset

28 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTV4.
Jakob Hellman i Så mycket bättre.
Jakob Hellman släppte en ikonisk skiva 1989 – och sen blev det tyst.
Nu dyker den mystiske artisten upp i Så mycket bättre och berättar om beslutet att lämna musiken – och vad han har gjort i stället under alla år.
– Jag frigöra mig från det helt, ”nu styr jag själv”, och då kunde inte jag baxa mig vidare. Jag bara flyttade bort, säger han i programmet.
Annons
Här är alla artister i "Så mycket bättre" 2020Brand logo
Här är alla artister i "Så mycket bättre" 2020

Det har gått 31 år sedan Jakob Hellman, nu 55, släppte sitt ikoniska debutalbum ...och stora havet. Efter debuten blev det inga fler album från artisten, som försvann från rampljuset. I perioder har han turnerat igen, men den nya musiken har lyst med sin frånvaro – tills nu.

Tidigare i år släppte Hellman två nya singlar, och i januari 2021 släpps hans andra album, Äntligen borta.

I lördagens Så mycket bättre dyker artisten upp, och de andra deltagarna är så klart nyfikna på vad han har gjort under sin tid borta, och varför han valde att bara släppa en skiva på över 30 år.

– Saknade du inte att göra musik, undrar Newkid i programmet.

– Jo, det gjorde jag nog. Det är lättare att lägga av efter en skiva. Det är inte så kaxigt. Folk upplever det som kaxighet eller integritet. Jag fick hjälp av massa människor att baxa mig dit. Jag fick så mycket hjälp från alla håll att få den här skivan gjord, säger Jakob Hellman i Så mycket bättre.

Annons

Jakob Hellman jobbade på äldreboende

Artisten säger att det inte ens var han som ville göra skivan från början, men att han fick hjälp av en rad olika människor så det blev så. När han ville bort från det så blev det inga fler album.

– Jag ville inte ens då göra någon skiva, bara få lite uppmuntran, men så styrde folk upp så det blev en skiva. Sen ville jag frigöra mig från det helt, ”nu styr jag själv”, och då kunde inte jag baxa mig vidare. Jag bara flyttade bort, flyttade till Malmö.

Ana Diaz undrar vad artisten jobbat med under alla år, när han inte har spelat in någon ny musik. Hellman konstaterar att han gjort mycket olika saker, men att han i grund och botten flytt från sig själv.

– Jag har jobbat med massor av grejer. Bageri, och på äldreboende jättemycket. Det funkar inte så bra att inte vara sig själv, inte vara artist. Det är som att jag har försökt att inte vara Jakob Hellman.

Läs mer:

Annons