Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Därför gjorde gravida Kenza Zouiten Subosic ett NIPT-test

26 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt/instagram
Därför väljer Kenza att kolla om bebisen har Down syndrom.
”För att förbereda oss på om vårt barn skulle behöva oss lite mer extra", svarar Kenza Zouiten Subosic efter det att hon gjort sitt NIPT-test, där man ser om barnet har kromosomavvikelser, eller Downs syndrom.
Annons
Stjärnornas gravidavslöjanden vi minnsBrand logo
Stjärnornas gravidavslöjanden vi minns

Härom veckan avslöjade Kenza Zouiten Subosic, 29, att bebis nummer två skulle bli en pojke, och att lille Nikola skulle få en lillebror. I samma blogginlägg avslöjade hon även att hon gjort ett NIPT-blodprov, vilket visar sannolikheten för om fostret har vissa kromosomavvikelser. Den vanligaste avvikelsen är trisomi 21, som kallas för Downs syndrom.

”Vi gjorde NIPT-testet i vecka 11 även denna graviditet för att kolla att allt såg bra ut med bebisens kromosomer. Och då kan man, om man vill, även se vad bebisen har för könskromosom. Vi fick svar bara några dagar efter blodprovet att allt såg fint ut med bebisen, men vi valde att vänta med att ta reda på könet för vi visste inte riktigt än hur vi ville göra”, bloggade Kenza 19 oktober.

Kenzas inlägg ifrågasätts

Dock fanns det en följare som tyckte att delar av inlägget ”klingade illa” då följaren menar att samhället historiskt sett det som något fruktansvärt att ha en extra kromosom, och därmed ha Downs syndrom.

Annons

”Jag hatar att gnälla på formuleringar, men blev lite illa till mods av meningen ‘… denna graviditet för att kolla att allt såg bra ut med bebisens kromosomer’. Oavsett hur du resonerar så klingar meningen illa just utifrån att vårt samhälle historiskt sett det som något hemskt och fasansfullt att ha en extra kromosom”, skriver en i kommentarsfältet och fortsätter:

”Jag vill bara inte att din plattform ska motverka arbete som görs där ute. Hoppas du inte tar det som kritik, ville bara dela med mig av tankarna”.

Ett barn med funktionsnedsättning – eller abort

På Vårdguidens hemsida står det att man bör läsa på och ställa många frågor till barnmorskan innan man gör testet, och de slår fast att man bör fundera på vad man skulle göra om resultatet inte blir så som man hoppats.

”Du har rätt att få information om hur det är att leva med en funktionsnedsättning, vad samhället kan erbjuda för stöd, vilka patientföreningar som finns och hur du gör om du vill göra en abort”, skriver Vårdguiden.

Annons

Möjlighet till förberedelse om bebisen behöver mer

Dock så tog inte Kenza NIPT-testet av anledningen att eventuellt göra en abort, utan hon ville vara redo för att kunna ta hand om ett barn med funktionsnedsättning. Kenza svarar i kommentarsfältet:

”Jag förstår! Vi har dock sett NIPT som en möjlighet att kunna förbereda oss på om vårt barn skulle behöva oss lite mer extra, inte något annat.”

Kenza gravid med hjälp av IVF

Kenza träffade kärleken Aleks Subosic, 35, 2009 och paret gifte sig sommaren 2017. Kenza har varit öppen med hur hon länge längtat efter att bli mamma men att de fick genomgå flera misslyckade IVF-behandlingar för att till slut bli gravida på naturlig väg med Nikola.

Vägen till den andra graviditeten var inte heller enkel, men den skedde snabbare än Kenza själv trott. På sin Instagram har Kenza tidigare skrivit:

”Även om det var planerat och med hjälp av IVF (att bli med barn ”händer” bara inte för oss, vi behöver hjälp). Vi var väldigt chockade över att det gick så fort den här gången. Men vi är så klart SÅ glada och SÅ tacksamma. Vi hade aldrig kunnat tro detta för 2,5 år sedan”.

LÄS MER:

Annons