prinsessorna! sofia och madde under tidigare nobelfiranden - inte i år dock!
Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren
2:10

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren

(2:10)

Slå på ljud

För andra året i rad är Nobelbanketten i Stockholms Stadshus inställd på grund av den rådande pandemin. Den ärofyllda prisceremonin i Blå hallen i Stockholm brukar vanligtvis gästas av dryga 1 000 gäster och följas av hundratusentals på tv. Men nu får pristagarna följa den traditionella Nobelbanketten under Nobeldagen på distans.

Och prisutdelningsceremonierna har i stället ägt rum under veckan i Tyskland, Storbritannien, USA och Italien – och medaljerna har delats ut av svenska ambassadörer i respektive land.

Nobelskandalerna som skapat rubriker

Därför kan inte prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia närvara

Så själva Nobelfirandet är betydligt mindre än vanligt. Men det blir i alla fall en mindre tillställning under Nobeldagen i Blå hallen i Stockholms stadshus för att fira och uppmärksamma alla som fått pris. Denna gång med en mindre publik än vanligt och kungaparet och kronprinsessparet kommer dyka upp – så visst blir det en Nobelfest med kunglig glans trots allt!

Dock kommer varken prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill eller prinsessan Sofia och prins Carl Philip att delta under ceremonin som de brukar göra. Detta dels eftersom att tillställningen är nedbantad på grund av pandemin. Men även eftersom de inte längre tillhör den centrala delen av kungafamiljen, efter det att kungen tidigare valt att krympa familjen på titlar. Och för prinsessan Madeleine, maken Christopher O'Neills och barnens del hjälper inte det långa avståndet mellan Sverige och USA, Florida där de numera är bosatta.

Så Madeleine kanske kommer göra som så många andra – följa spektaklet hemma från soffan tillsammans med maken och barnen Adrienne, Leonore, och Nicolas.

Kungliga Nobelfrisyrer – 11 looks vi aldrig glömmer

Därför saknas prinsessan madeleine och prinsessan sofia under nobel 2021

Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine anländer till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm 2019.

Här kan du följa Nobeldagen live

Under fredagen den 10 december kommer man kunna följa prisceremonin live på SVT under eftermiddagen.

Ebba Kleberg von Sydows resa från bloggdrottning till hovleverantör

Mest läst