Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Därför spelade Zlatan Ibrahimovic med ett rött streck på kinden

23 nov, 2020 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Därför spelade Zlatan Ibrahimovic med ett rött streck på kinden
I helgen såg vi Zlatan Ibrahimovic, och flera andra fotbollspelare i den italienska ligan, med ett rött streck på kinden. Här är anledningen till varför!
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Under helgens fotbollsmatcher i den italienska ligan hade alla spelarna ett rött streck på ena kinden – för att stötta en kampanj som synliggör mäns våld mot kvinnor, och för att uppmärksamma mäns våld som det globala folkhälsoproblem det är. Zlatan Ibrahimovic var en av dem som vi såg med ett rött streck på kinden.

FNs internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor

Fotbollsspelarnas manifestation infaller i samband med FNs internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor, den 25 november, också kallad Orange day. FN uppmanar då hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våldet mot kvinnor. Dagen instiftades 1999 och Orange day-kampanjen startade 2008.

”Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor”, skriver UN Women om Orange day.

Kritiken mot spelaren efter manifestationen

Det är alltså inte första gången som våld mot kvinnor uppmärksammas av fotbollsspelare genom ett rött streck i ansiktet. Vi har tidigare sett fotbollspelare klädda i röda streck år tillbaka, bland annat Cristiano Ronaldo. 2018 kritiserades han för att delta i manifestationen pågrund av en då pågående utredning där han anklagats för en våldtäkt som skulle ha ägt rum 2009, skrev Sportbladet då.

Annons

Engagemanget inom lagidrotten

Peter Rung uppmärksammar fotbollsspelarnas stöd i ett inlägg på Instagram, och lyfter även fler initiativ från lag som tar ställning mot mäns våld mot kvinnor. Bland annat är Hammarby fotboll ambassadör för HeForShe genom UN Women Sverige, Färjestad BK, Katrineholm bandy och Östersunds FK är ambassadörer för Huskurage, och IFK Lidingö som stöttar Kvinnojouren Kerstin.

LÄS MER:

Annons