Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Därför valde Snickar-Björn namnet Lee: ”Varken för feminint eller för maskulint”

08 feb, 2023 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Lee Christiernsson

Tv-snickaren Björn Christiernsson har kommit ut som Lee.
Hur det kommer sig att det blev just det namnet?
Det ligger barnen bakom.

Annons
5 svenska kändisar som får barn 2023Brand logo
5 svenska kändisar som får barn 2023

Det var i en intervju med QX som Snickar-Björn Christiernsson från Äntligen hemma kom ut som Lee.

– Jag har två sidor, och jag har bara visat den ena. Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, säger tv-profilen i intervjun.

Barnen räddade Lee

I veckan kom dokumentären Att bli Lee ut, i vilken tittarna får följa Björn Christiernssons resa till att bli sitt sanna jag. Och det har varit svårt efter att ha levt med könsdysfori i nästan 50 år.

– Att komma till acceptans och välja att komma ut som transperson har inget med mod att göra. Det var enkom ett hälsobeslut. Antingen så valde jag det, eller så visste jag inte ens om jag skulle… överleva, säger Lee Christiernsson i dokumentären.

Annons

När Björn började ta tag i sina känslor och insikten om den egna personen klarnade kom också depressionen. För att döva smärtorna användes alkohol. Det hade kunnat gå riktigt illa, men räddningen blev barnen som han har varannan vecka.

När de var hos sin pappa så blev det ingen alkohol alls.

– Det var skönt att få vila kroppen den veckan och engagera mig i barnen, i skavsår och glosor, säger Lee Christiernsson till QX.

Så gick namnvalet till

Det var inte en lätt process att komma ut för döttrarna. De blev först chockade och sorgsna, och en jobbig period följde. Men i dag är det bra.

Hur det kommer sig att det blev just namnet Lee är också barnens förtjänst.

– Vi hade en omröstning hemma, och Lee vann. Jag gillar det, det är ett namn som varken är för feminint eller för maskulint och det passar bra på mig som ickebinär, säger Lee till QX.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons