5 saker om Jill Johnson som du kanske inte visste
0:57

Efter reklamen: 5 saker om Jill Johnson som du kanske inte visste

(0:57)

Slå på ljud

Hypade artisten David Ritschard släppte sitt debutalbum Brobrännaren 2019, men det var kanske först med uppföljaren Blåbärskungen som hans stora genombrott kom 2021. Efter pandemin har han åkt ut på turnéer i hela landet, och hyllats av både recensenter och musikälskare.

Nu gästar David Ritschard Carina Bergfeldts pratshow Carina Bergfeldt i SVT på fredagen, och där berättar han att det höga tempot i början av hans karriär kom ikapp honom under inspelningen av Jills veranda med Jill Johnson. När Vi ses snart igen-sångaren åkte till Nashville för att spela in SVT-programmet 2022 slutade det i kaos.

Allt om Jills veranda säsong 5 – här är gästerna i nya säsongen

– Det var kollaps. Jag hade överskattat mina energier och kört på år efter år efter år efter år, och gick in med gasen i botten. Efter ett dygns resa, och efter systemet med konstant sommarturné, skivinspelning och sen dit… Det har aldrig hänt innan eller efter, men det bara slocknade, berättar han i Carina Bergfeldt.

Carina Bergfeldt och David Ritschard i SVT.
Foto: Annika Berglund /Monkberry

David Ritschard hamnade på sjukhus

När programledaren undrar vad som hände förklarar David Ritschard att de skulle göra ett segment han hade längtat efter, men att det inte blev som han hade tänkt sig.

– Vi skulle en studio ute i Alabama som var några timmars resa. Jag var så pepp, jag skulle få sjunga en duett tillsammans med mina idolers dotter, George Jones och Tammy Wynettes dotter Georgette Jones liksom. Och sen bara kände jag hur jag zonade ut, säger han.

– För dig hände det rakt framför kamerorna, att du kollapsar, konstaterar Carina Bergfeldt.

– Ja det var otur, dålig tajming, erkänner David Ritschard.

Carina Bergfeldt visar upp nya lägenheten – se bilderna inifrån

Benjamin Ingrosso, som också är gäst i programmet, gapar åt det dramatiska händelseförloppet. David Ritschard fortsätter:

– Jag vaknade på sjukhus med dropp och ekg och röntgen, och jag med min vitrocksskräck. Så jag sjöng nog inte en ton under den här Amerika-resan, säger Ritschard.

Jills veranda blev inte som David Ritschard hade hoppats, men hans karriär går ändå som på räls här hemma i Sverige, och nyligen fick han Expressens kulturpris Spelemannen. Under 2022 turnerade han med artister som Bob Hund, Markus Krunegård och Johnossi, och han har också gjort en låt tillsammans med Lisa Ekdahl.

David Ritschard är gift med violinisten Agnes ”Nalle” Odén.

David Ritchard och frun Agnes.

Countrysångaren David Ritschard och hans fru Agnes ”Nalle” Odén.

Foto: WENNMAN MAGNUS/Aftonbladet

Carina Bergfeldt sänds fredagar 21.00 på SVT, och Jills veranda har premiär 15 mars 21.00 på samma kanal.

Mest läst