Amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, 31, berättar att hon har utsatts för sexuella övergrepp.

I en livesändning på Instagram pratar hon om stormningen av Kapitolium den 6 januari, och berättar att hon uppmanades att springa och gömma sig. Strax efter att hon låst in sig på toaletten började mängder av personer banka på dörren utanför.

– ”Var är hon, var är hon?” ropade någon. Det var ögonblicket då jag trodde att allt var över, säger Alexandria Ocasio-Cortez i sändningen.

Det visade sig att personen som knackade var en polis som skulle få henne i säkerhet, men det visste hon inte då.

Sedan stormningen, där fyra personer varav en polis miste livet, har över 100 personer gripits av FBI.

Kongressledamoten: Jag utsattes för sexuella övergrepp

Demokraten liknar upplevelsen under stormningen i Kapitolium vid en nära-döden-upplevelse, och riktar kritik mot de republikanska senatorerna Ted Cruz och Josh Hawley, som hon menar har försökt tysta ner stormningen.

– De här människorna säger till oss att gå vidare, att det inte är är en större grej, att vi ska glömma bort vad som har hänt och kanske till och med säger till oss att be om ursäkt, säger Ocasio-Cortez i Instagram-sändningen.

Hon jämför Cruz och Hawley med hur förövare beter sig efter ett sexuellt övergrepp, att de vill få offren att förtränga vad som hänt och betvivla sin egen upplevelse.

– Det här är samma taktik som förövarna. Det vet jag som själv har överlevt sexuella övergrepp, säger hon i sändningen.

Alexandria Ocasio-Cortez konstaterar att hon länge har hållit de sexuella övergreppen hon utsatts för hemliga, och att få har vetat om det.

Läs mer:

Marilyn Manson sparkas efter anklagelser om övergrepp

Melania Trumps sista tal som Första dam – ignorerar krisen

Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident

Mer läsning

Femina