Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Då börjar Den stora älgvandringen sändas under 2023

28 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Den stora älgvandringen 2023
Den stora älgvandringen är redo för en ny sändning.
Under drygt två veckor kommer vi kunna följa älgarnas vandring live direkt från naturen – men också om vi har tur flera andra rovdjur.
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

För femte året i rad sänds nu Den stora älgvandringen. I tusentals år har älgarna vandrat samma vägar under våren till sina rika betesmarker. Och tv-tittarna får följa med.
Under drygt två veckor sänds Den stora älgvandringen 2023 live på SVT Play. Här är allt du vill veta om den nya säsongen av programmet.

Då sänds Den stora älgvandringen 2023

Den 23 april har Den stora älgvandringen premiär under 2023. Programmet kommer från och med då gå att följa på SVT Play. Utöver livesändningen sänds även Den stora älgvandringen i Kunskapskanalen från tv-kanalens sista program för kvällen, vid midnatt fram till att Kunskapskanalens ordinarie sändningar drar igång igen vid 15.00.

Så filmas Den stora älgvandringen

Under 2022 märkte Sveriges Lantbruksuniversitet upp drygt 20 älgar med gps-halsband för att kunna följa deras vandring. SVT har också satt upp en rad olika kameror för att följa älgvandringen

Annons

Var filmas Den stora älgvandringen?

Kamerorna sitter uppsatta vid byn Kullberg i Sollefteå, som ligger vid Ångermanälven, i Ångermanland. SVT har även valt inför årets älgvandring att sätta upp kameror på en ny plats, Björnmyren, som ligger i närheten av det vanliga kameraområdet i Kullaberg. Björnmyren är en etablerad plats där man vanligtvis placerar ut mat för att locka till sig rovdjur. Tidigare år har nämligen inte bara björn fångats upp av kamerorna i livesändningen. Med det nya kameraområdet hoppas SVT även kunna filma rovdjur som björn, järv och örn.

– Rovdjur är något som fascinerar och engagerar vår publik och vi hoppas att få komma dem lika nära som vi har gjort med älgarna. Vi vill gärna kunna lära oss mer om rovdjurens beteenden, och det ska bli spännande att se vad den här nya platsen kommer att ge, säger producent Stefan Edlund till SVT.

SVT har också placerat ut en 360-kamera på Näset, en av de platser där älgarna brukar röra sig. Produktionen bakom Den stora älgvandringen 2023 hoppas att tittarna ska få följa älgarna ur ett nytt perspektiv.

Annons

Hur många älgar passerar i Den stora älgvandringen?

När Den stora älgvandringen 2023 drar i gång kommer tittarna kunna följa hur många älgar som passerar. Det finns nämligen ett räkneverk i sändningen som visar hur många älgar som simmar över till fastlandet på andra sidan Ångermanälven.

Tidigare år har ungefär 58-60 älgar simmat över.

Vad är Den stora älgvandringen med David Sundin?

Den stora älgvandringen David Sundin
David Sundin är framför allt känd som programledare för Bäst i test men hoppar nu in och leder även Den stora älgvandringen 2023.

Programledaren David Sundin kommenterar Den stora älgvandringen under en speciell livesändning den 2 maj 2023 klockan 20.00. David Sundin kommer dock inte vara på plats bland älgarna utan sitta i en studio i Stockholm och följa älgvandringen på storskärm.

– Jag har programlett stora livesändningar så som Melodifestivalen, Idrottsgalan och Kristallen men frågan är om inte detta blir det största jag har gjort? Att få kliva in hos alla som med spänning följer dessa älgar och bli en röst till det vi ser – det kommer att bli legendariskt, säger David Sundin till SVT.

För de som är rädda för att naturupplevelsen ska förstöras så kan de vara lunga. De som vill följa Den stora älgvandringen 2023 utan David Sundin kan göra det som vanligt.

Annons