Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Det gör Jonatan från Bröderna Lejonhjärta i dag

22 maj, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Lars Söderdahl, Astrid Lindgren och Staffan Götestam
Staffan Götestam spelade storebrorsan Jonatan i Astrid Lindgren-filmen Bröderna Lejonhjärta.
Nu har han fyllt 70 år.
Annons
Fem snackisar från veckan som gåttBrand logo
Fem snackisar från veckan som gått

När Staffan Götestam var 25 år fick han rollen som Jonatan i Olle Hellboms filmatisering av Bröderna Lejonhjärta. Han var redan då en van skådespelare och hade stått på scenen flera gånger. Bland annat i Godspell med Björn Skifs, Agneta Lindén och Beatrice Järås.

I en intervju med Aftonbladet berättar han nu att det var Astrid Lindgren själv som valde ut honom till den klassiska filmen.

– Det var jag och en skådespelare från Dramaten som var sist kvar efter många provfilmningar. Man hade tydligen svårt att välja och ringde därför Astrid som fick kolla på två filmer och sedan sa hon ”ta honom”. Det är en söt historia, säger han till tidningen.

Grundade Junibacken

Relationen till Astrid Lindgren behöll han, och 1996 öppnade han Junibacken på Djurgården i Stockholm.

Annons

– Astrid har betytt så mycket för svensk och internationell barnkultur. Jag kände att det borde finnas någon plats i Stockholm som summerar hennes gärning på ett roligt sätt. Men det fick absolut inte vara ett museum och det ville hon inte heller. Istället skulle det vara en kul och interaktiv plats där man kunde leka och lära och bli inspirerad till att läsa. Jag föreslog det till Astrid som tyckte det var en rolig idé, förklarar han till Aftonbladet.

Staffan Götestam
Staffan Götestam.

Det gör Staffan Götestam i dag

Nyligen fyllde Staffan Götestam 70 år, och han fortsätter att jobba med underhållning. Det var nyss turnépremiär för Grease där han jobbat med manus och står för regin. Han skriver också sagor och producerar dem tillsammans med sin dotter Josefine Götestam, 30.

Annons

Han lever tillsammans med hustrun Monika Götestam sedan 33 år. De har fyra barn ihop.

– Hon var nästan aldrig ute på krogen och vi träffades av en slump och började prata. Sedan fastnade den här söta, kloka och roliga flickan på min näthinna och i mitt hjärta. En vecka senare hade jag firat Anders Berglunds 40-årsdag och blev övertalad att gå ut och ta en öl. Då råkade Monika stå i precis samma kö. Sedan den dagen har vi inte varit ifrån varandra särskilt många timmar, berättar han till tidningen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons