Lina Englund och David TAinton i vinterviken 1996
TV: 5 snabba med skådespelaren Mustapha Aarab från Vinterviken
1:17

Efter reklamen: TV: 5 snabba med skådespelaren Mustapha Aarab från Vinterviken

(1:17)

Slå på ljud

Nu när den moderna tolkningen av kultfilmen Vinterviken går som tåget på streamingsajten Netflix, kan man väl passa på att reda ut vad originalfilmens skådisar gör idag – 25 år efter inspelningen!

Alida Morberg om livet med Bill Skarsgård och dottern Oona

Vinterviken – originalet från 1996

1996 såg vi för första gången John-John i filmatiseringen av Mats Wahls ungdomsbok Vinterviken. Och trots att filmen bara landar 4,7 på IMDB hade den på nittiotalet en stor skara fans. I både film och bok får man följa den 16-årige John-John som bor i en förort söder om Stockholm med sin mamma och kriminella styvfar (spelad av Kjell Bergqvist). Och livet är knaggligt. Tills en dag då John-John räddar en liten flicka från att drunkna. Som tack blir han inbjuden till flickans familj i ett exklusivt bostadsområde, och där blir han kär i överklasstjejen Elisabeth. Sen dröjer inte länge innan problemen hopar sig.

John-John spelades av David Tainton, 44, och överklassdottern Elisabeth spelades av Lina Englund, 46. I filmen medverkade även Peter Haber, Anki Lidén, Allan Svensson och som redan nämnt Kjell Bergqvist.

vinterviken-plansch från 1996 i svart vitt

En Romeo och Julia-klassiker från 90-talet där John-John under middagen blir förälskad i familjens äldsta dotter Elisabeth.

Det gör David Tainton från Vinterviken idag

david tainton.

Unga David Tainton.

Efter sitt stora genombrott i filmen tog det ett litet tag tills det att vi fick se David Tainton på vita duken igen. Men efter ett par år medverkade han i den romantiska komedifilmen Små citroner gula, 2013.

David Tainton som bor på Kungsholmen i Stockholm är son till dansaren och koreografen Graham Tainton – som var koreograf till ABBA. Och han är bror till Blossom Tainton Lindquist som är medlem i gruppen Afro-Dite som 2002 vann Melodifestivalen med Never let it go.

Och precis som sin syster Blossom har han en musikalisk ådra! På nittio- och nollnoll-talet släppte han ett gäng singlar, var av två fick genomslag. Men efter detta drog han sig undan offentlighetens ljus under ett par år. År 2017 dök han dock upp igen, då frontade han en kampanj för ett företag med sportkläder där han testade och betygsatte löparjackor, och under hela perioden till och med idag har David Tainton arbetat som personlig tränare. Enligt jobbsajten LinkedIn är han idag platschef på SATS Sverige.

david tainton idag

David Tainton på event 2011.

Det gör Lina Englund från Vinterviken idag

Lina Englund som också slog igenom för den stora publiken med kultfilmen från 1996, fortsatte med skådespeleriet. Vi har sett henne i Arn-filmerna, och hon har även synts i uppsättningar på Teater Galeasen och på Stockholms stadsteater.

LINA ENGLUND skdespelerska 2002bildno 02-024

Lina Englund som ung.

Emma Gray Munthe: Därför är Texas nya abortlag ett hån

Precis som sin skådis-kollega David Tainton är musik hennes kopp te! Lina Englund har sysslat med musik i många år, även som sångare i 90-tals-bandet Selfish. Men bara härom månaden valde Lina Englund att stå på egna ben, och i våras släppte hon sitt första soloalbum War is over.

– Jag hade så mycket material. Och för att jag fick en liten knuff från andra musiker som sa ”sätt ihop det här nu”, berättade Lina Englund i Morgonstudion på SVT samtidigt som hon förklarade att hon inte tagit steget fullt ut tidigare – eftersom hon i grund och botten arbetar som skådespelare och inte egentligen haft tid. Men så kom pandemin och det blev glesare i arbetsschemat.

– Det här är det positiva när man får en liten paus. Plötsligt kan man mixa i lugn och ro, fortsatte hon och poängterade att hon alltid på något sätt arbetar med musik. Bland annat har hon gjort musik till Riksteatern.

– Jag har skrivit musik i flera olika konstellationer, jag har varit lite överallt. Och det har varit lite olika projekt och så, haha, skrattade hon vidare. Sedan förklarade Lina Englund närmare om soundet på hennes soloplatta War is over:

– Det är liksom... Ja, men... På ett sätt vacker popmusik, med en lite dovare ton.

Lina Englund och Sven Ahlström med sonen Elliot Premiär Star Wars : The Rise of Skywalker, Rigoletto, Stockholm

Lina Englund och sambon Sven Ahlström med sonen Elliot på biopremiären av Star Wars : The Rise of Skywalker på Rigoletto i Stockholm, 2019.

Viktoria Tolstoy försvann från rampljuset – livet utomlands

Nya Vinterviken på Netflix

I den nya versionen av Vinterviken får vi följa en snarlik storyline. Berättelsen utspelas fortfarande i Stockholm men i nutid, och vi får följa kärlekshistorien mellan Elisabeth och John-John. Två personer som är uppvuxna i samma stad, men ändå lever ljusår från varandra; separerade ekonomiskt, socialt och kulturellt. Fram tills den dagen de börjar i samma gymnasieklass.

Elsa Öhrn gör sin skådisdebut som karaktären Elisabeth, och John-John porträtteras av stjärnskottet Mustapha Aarab. Medverkar gör även Loreen, Magnus Krepper, Marika Lagercrantz, Albin Grenholm, Otto Hargne, Simon Mezher, Jonay Pineda Skallak och Elsa Bergström Terent.

Elsa Öhrn gör sin skådisdebut som karaktären Elisabeth, och John-John porträtteras av stjärnskottet Mustapha Aarab

– Originalfilmen berörde verkligen mig och jag hoppas att den här nya versionen både kommer att belysa viktiga samhällsfrågor och underhålla. Jag är verkligen stolt över att vara en del av den här filmen och ser fram emot att få dela den med familj, vänner och Netflix-tittarna runt om i världen, sa Mustapha Aarab i Netflix pressmeddelande strax innan inspelningen av filmen.

TV: Veckans snackisar du inte vill missa
0:48

Efter reklamen: TV: Veckans snackisar du inte vill missa

(0:48)

Slå på ljud
Elsa Öhrn gör sin skådespelardebut och kommer att spela Elisabeth. John-John porträtteras av nykomlingen Mustapha Aarab (även aktuell i "Björnstad" på HBO Nordic).

– Originalfilmen berörde verkligen mig och jag hoppas att den här nya versionen både kommer att belysa viktiga samhällsfrågor och underhålla. Jag är verkligen stolt över att vara en del av den här filmen och ser fram emot att få dela den med familj, vänner och Netflix-tittarna runt om i världen, sa Mustapha Aarab i Netflix pressmeddelande strax innan inspelningen av filmen.

Nam, nam! Oxrullader!

Mest läst