Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Det händer på Internationella kvinnodagen 2021

05 mar, 2021 
AvElin Jonsson
FotografTT
Gratis föreläsningar, glittriga livekonserter och nya hashtags är lite av allt vi kan vänta oss på 2021 års Internationella kvinnodag.
Gratis föreläsningar, glittriga livekonserter och nya hashtags är lite av allt vi kan vänta oss på 2021 års Internationella kvinnodag.
Annons
Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställtBrand logo
Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställt

I år är det är 100 år sedan kvinnor fick rösta i riksdagen för första gången och på måndag den 8 mars är det Internationella kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen firas officiellt sedan 1977 på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Dagen firades av vänsterkvinnor 1911 och har fram till 1970-talets slut förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen. Nuförtiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor.

Det här händer på Internationella kvinnodagen 2021

Zara Larsson bjuder på gratis live-konsert

Den livesända konserten sänds från klockan 19.00 på Zara Larssons officiella Youtube-kanal och kommer finnas tillgänglig en begränsad tid. Konserten gör hon även för att uppmärksamma sitt nya album Poster girl.

– Jämlikhetsfrågan har alltid legat mig varmt om hjärtat, så det känns helt rätt att tillägna min första spelning på drygt ett år till alla fantastiska kvinnor runtom i världen. Jag har längtat något sjukt efter att uppträda live, och jag hoppas att mitt band, mina dansare och jag kan sprida glitter och glädje hem till er alla, säger Zara Larsson i ett pressmeddelande.

Annons

8 mars – sista dagen att buda på Sara Danius plagg

I oktober 2019 somnade Sara Danius in vid en ålder av 57 år efter en tids kamp mot cancern. Och från och mitten av februari har man haft chansen att buda hem Sara Danius efterlämnade klädesplagg på Tradera. Det är till förmån för Sara Danius minnesfond som en rad blusar, kjolar, klänningar och skor nu läggs under klubban. Isadora Cugler är syster till Sara Danius och initiativtagare tillsammans med Tradera. Hon säger:

– Sara lämnade efter sig en otrolig samling kläder och skor, och i familjen var vi överens om att vi ville använda dem på ett sätt som låter Sara fortsätta sin gärning. Och nu har vi hittat en väg som känns helt rätt. Genom kraften i plaggen hyllas Saras och andra kvinnliga akademikers mod.

Ikea släpper ett spel för att skapa samtal om jämställdhet

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen släpper Ikea ett spel online där tanken är att par ska börja diskutera hur uppdelningen av sysslor i hemmet ser ut. Anledningen är att kvinnor generellt fortfarande tar eller tvingas ta större ansvar för hushållsarbete än män. Enligt en studie från 2019 av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, utför kvinnor globalt tre gånger så mycket obetalt arbete i hemmet.

Annons

Spelet kommer finnas på Ikeas Instagram story och består av en rad frågor som alltså ska öppna upp för samtal i hushållet.

Baaams samtal om psykisk ohälsa bland unga tjejer

Baaam-redaktionen tillsammans med Kakan Hermansson, Amie Bramme Sey, Tone Sekelius och Tjejzonen pratar om psykisk ohälsa bland unga tjejer på Clubhouse klockan 11.00. Tjejzoonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer, och där erbjuds unga stöttning och någon som lyssnar i form av en storasyster.

Samtalet kommer att handla om vad man själv hade sagt till sitt 14-åriga jag, och man kommer även ta in läsarröster från Frida.se och Baaam.se. Länk till eventet finns här!

TikTok lämnar plats åt kvinnorättsorganisationer

Genom att använda hashtagen #internationellakvinnodagen på TikTok kommer de organisationer som är intresserade av att synas på plattformen lyftas på upptäcksidan. Och organisationernas innehåll blir därmed synligare för fler användare, och inläggen kommer också ges en banner för att användare enklare ska kunna ta del av innehållet och budskapen.

Annons

Feministiska galan Årets Selma

På SelmaStories på Instagram kommer du från klockan 12.00 och åtta timmar framåt spana in en digital live-gala. Det kommer vara författarsamtal, feministiska inspiratörer och en prisutdelning. Det är för fjärde året som SelmaStories arrangerar galan Årets Selma, och detta år är galan digital.

Gratis föreläsningar på Medborgarskolan

Medborgarskolan uppmärksammar man internationella kvinnodagen genom att erbjuda kostnadsfria föreläsningar och aktiviteter hela dagen. Allt sker online via bland annat Youtube och Zoom med quiz, danspass, meditation, samtal och föreläsningar om kvinnohistoria. Läs mer om Medborgarskolans kvinnodagen-planer här!

Foto: TT/Instagram

Annons