Cajsalisa Ejemyr skilda världar
1:04

Efter reklamen: Dåliga 90-talsfilmer som blivit moderna klassiker

(1:04)

I mitten av 1990-talet dominerade Rederiet och Tre kronor den svenska tv-tablån, de stora såporna lockade flera miljoner tittare.
Kanalerna ville förstås slå mynt av framgången och utöka utbudet, vilket gjorde att blickarna riktades mot de dagliga dramaserier som redan sänts i flera decennier i bland annat Storbritannien, USA och Australien.

– Det var radikalt, för det var ju som en fabrik. Det är en väldigt strömlinjeformad process, allt från hur man strukturerar manus till hur olika ”storylines” är sammanvävda. Allt var väldigt noga uträknat från början, säger producenten Jan Marnell.

Mimmi, Taggen och Sanna – detta gör såpastjärnorna från Tre Kronor i dag

Bengt Dalqvist fick rollen som Daniel i Skilda världar

Redan på 1980-talet jobbade han med den allra första svenska såpoperan, SVT:s Lösa förbindelser, och 1996 klev han in som producent för TV4-satsningen Skilda världar – en såpopera, baserad på australiska Sons and daughters, som skulle sändas fem dagar i veckan.

En av huvudrollerna i Skilda världar gick till då 21-årige Bengt Dalqvist som över en natt blev Daniel Toivonen med hela svenska folket.

– Vi hade över en miljon tittare första veckan. Det bara small till, jag märkte det från ena dagen till den andra, berättar han.

Lina Pleijel och Bengt Dalqvist spelade huvudkaraktärerna i Skilda världar.

Lina Pleijel och Bengt Dalqvist i var huvudkaraktärer i TV4:s Skilda världar.

TT

Skilda världar fick snabbt efterföljare på andra kanaler – som Vänner och fiender, som först visades på TV3 och sedan flyttade till Kanal 5, och Vita lögner, som sändes i TV3.

– På den tiden var kändisbegreppet lite annorlunda. Det var ju Björn Borg och filmskådespelare som var kändisar. Vi var längst ned i hierarkin. Vi blev ganska hånade, ”det här är inte en riktig serie” och så där, säger Bengt Dalqvist.

Alexander Skarsgård började med Vita lögner

De dagliga såporna producerades i en rasande takt under 1990-talets andra halva och början av 2000-talet – det blev över 500 avsnitt av Skilda världar och både Vita lögner och Vänner och fiender sändes i över 700 avsnitt.

Mängder av skådespelare medverkade i serierna, som också blev en plantskola för unga talanger.

– Nästan alla i Sveriges skådespelarkår var väl med på ett eller annat sätt, säger Pia Green, som spelade Ingrid Fridell i samtliga säsonger av Vita lögner.

– Väldigt många började där också, Alexander Skarsgård var ju till exempel med i Vita lögner. Sedan var det många som kom in på scenskolan efteråt. Bland dem som slog igenom märks också Petra Hultgren (i dag med efternamnet van de Voort) från Vita lögner och Vänner och fiender, Cajsalisa Ejemyr från Skilda världar och Vita lögner, Tuva Novotny från Skilda världar samt Rachel Mohlin från Vänner och fiender.

Petra Hultgren och Cajsalisa Ejemyr var med i flera av de dagliga såpoperorna på nittiotalet.

Petra Hultgren och Cajsalisa Ejemyr var med i flera av de dagliga såpoperorna.

TT

För huvudrollsinnehavarna kunde det dock vara svårt att gå vidare.

Det var något som Bengt Dalqvist blev varse efter Skilda världar.

– Jag var förberedd på att det skulle vara svårt men jag trodde aldrig att det skulle vara så svårt. Jag gick till och med på auditions där castingasvariga kallade mig för Daniel, då vet man att det är ganska kört, berättar han.

– Det är klart att jag var besviken över att folk inte gav mig chansen. Jag försökte få roller i tre–fyra år men fick nobben hela tiden för att jag var ett så igenkänt ansikte. Det var jobbigt men jag är också en sådan som vill gå vidare, det finns så sjukt mycket man kan göra i livet.

Petra Hultgren vann Fröken Sverige och blev skådis – sen försvann hon

I dag är han 46 år och jobbar som säljare i it-branschen samt inom familjeföretaget Höbonden. Han ångrar inte att han tackade ja till Skilda världar för 25 år sedan.

– Det som var coolt med Skilda världar var att vi blev en del av vardagen för väldigt många människor. Det är många som har kommit fram och sagt att ”du har lärt mig svenska, hela vår familj satt och kollade”. Det är helt fantastiskt, att någon som kommit till Sverige från krig och skit får lära sig svenska språket. Då har man varit med och uppnått något större än en sketen roll i en såpa, säger Bengt Dalqvist, som fortfarande blir igenkänd från rollen.

– Det händer nästan varje dag, det är helt galet. Men jag är så van vid det, jag har ju levt längre som Daniel än vad jag har levt som Bengt.


Så gick det sen för stjärnorna i de dagliga såporna!


Bengt Dalqvist, 46 Spelade Daniel Toivonen i Skilda världar

Skådespelaren Bengt Dalqvist från Skilda världar med hustrun Nette på vimmel.
TT

Bengt Dalqvist debuterade i SVT:s Sexton och fick sedan huvudrollen som Daniel i Skilda världar – en roll han gjorde i samtliga säsonger av såpan.

– Jag var ju aldrig intresserad av att bli känd, jag ville bli erkänd. Min största idol var liksom Jarl Kulle, min tanke var att jag skulle till Dramaten. Sedan fick jag en roll i tv-serie, det visade sig att det var en såpa och så blev det stort, säger han.

Efter Skilda världar hade Bengt Dalqvist svårt att få andra roller – han var så förknippad med rollen som Daniel.

I dag jobbar han som säljare i it-branschen samtidigt som han är involverad i familjeföretaget Höbonden som säljer hö i klimatsmarta förpackningar.

– Det är väldigt roligt, det är en produkt vi har skapat själva. Vi har tagit en produkt som inte var bra för miljön och gjort en produkt som är bra för miljön, säger han.

Han är sedan 20 år gift med Nette Dalqvist som han träffade för 25 år sedan.

Petra Hultgren, 48 Spelade Madeleine Åqvist i Vänner och fiender och Annika Fridell i Vita lögner

Hon vann Fröken Sverige 1995 och slog sig sedan in på skådespelarbanan. Petra Hultgren debuterade i Vänner och fiender men hoppade av när serien flyttade från TV3 till Kanal 5 – i stället fortsatte hon i TV3:s nya dagliga såpa Vita lögner.

Petra Hultgren, blev miss Sverige 1996 och var med i tv-serien Vita lögner.
TT

Efter det gick hon scenskolan men upplevde att det var svårt att få jobb i Sverige.

– Jag tyckte att det var ganska tungt för mig. Men sedan började det komma erbjudanden från Tyskland och jag tänkte att, jag prövar där, jag har inget att förlora på det, har hon berättat för Upsala Nya Tidning.

I dag bor hon i Tyskland med sin holländske make – numera heter hon Petra van de Voort – och deras två barn.

På senare år har hon bland annat synts i kriminalserien Neben der Spur.

Cajsalisa Ejemyr, 42 Spelade Anna Andersson i Skilda världar och Tessan Almgren i Vita lögner

Skådespelerskan och sångerskan Cajsa-Lisa Ejemyr från serien Skilda världar.
TT

Efter att ha spelat i Bert – den siste oskulden fick Cajsalisa Ejemyr sitt stora genombrott i TV4:s Skilda världar. Hon kom sedan att bli något av Sveriges såpoperaprinsessa då hon också gjorde en roll i TV3:s Vita lögner och under en period dessutom medverkade i TV4:s Nya tider.

Samtidigt satsade hon på en musikkarriär – hon tävlade i Melodifestivalen 1997 med bidraget Du gör mig hel igen och släppte flera album.

Numera har hon lagt artist- och skådespelarkarriären bakom sig. Cajsalisa Ejemyr vigdes i januari 2020 till präst i Svenska kyrkan och arbetar sedan dess i Högalids församling i Stockholm.

Matti Berenett, 49 Spelade Tom Bovallius i Skilda världar

Matti Berenett, såkdespelare från Skilda världar.
TT

Som son till två skådespelare, Lars-Erik Berenett och Evabritt Strandberg, är det inte så konstigt att man själv söker sig till samma yrke.

Matti Berenett medverkade bland annat i SVT:s experimentella fiasko Nudlar och 08:or innan han fick rollen som Tom Bovallius i Skilda världar.

Efter såpoperan gjorde han några mindre roller men lade sedan ner skådespeleriet.

– Jag gjorde ett aktivt val att gå ifrån den offentliga delen. Det var inte det jag brann för. Jag var ju elitidrottare på väldigt hög nivå inom fotbollen. Och jag ville utbilda mig inom idrott och ledarskap, berättade Matti Berenett för Allas häromåret. Numera jobbar han med handboll i Stockholm.

– Jag livnärde mig tolv år som skådis, men nu är det handboll som gäller. Tränarskap är mitt kall, jag är en jävel på att bygga lag, har han sagt till Allas.

Pia Green, 74 Spelade Ingrid Fridell i Vita lögner

Hon slog igenom 1983 i Lasse Hallströms Två killar och en tjej och medverkade sedan i en lång rad filmer, scenproduktioner och tv-serie, bland annat spelade hon Sara Torstensson i början av Rederiet.

Pia Green var med i Rederiet och Vita lögner.
TT

Pia Greens längsta åtagande var dock i Vita lögner där hon spelade Ingrid Fridell i alla åtta säsonger.

– Vi blev ju i stort sett som en familj, det var ju samma grundcast och sedan kom det in jättemycket gästskådespelare. Vi hade väldigt kul, berättar hon. Därför blev det en chock när Vita lögner lades ned.

Den sista säsongen sändes 2002.

– Vi trodde att vi skulle få fortsätta fram till sista inspelningsdagen men så fick vi ett besked om att det inte blir mer. Vi fick aldrig någon förklaring på varför, säger hon. Efter Vita lögner gjorde hon en rad mindre roller men numera är hon pensionär.

– Det är inget som säger att jag inte kan jobba, men jag söker inte några jobb. Jag tar det ganska lugnt, om någon är intresserade får de höra av sig. Jag ligger inte på längre, säger Pia Green.

Lars-Erik Berenett spelade Harald Bovallius i Skilda världar

Skådespelaren Lars-Erik Berenett, bland annat känd från Hassel.
TT

För många är Lars-Erik Berenett kanske mest känd som den hårdkokte snuten Roland Hassel från tv-versionen av Olov Svedelids böcker. Den klassiska SVT-serien producerades till en början av Jan Marnell – när han senare skulle skulle producera Skilda världar var Lars-Erik Berenett den första skådespelaren han kontaktade. Berenett nappade och kom att göra rollen som Harald Bovallius i över 300 avsnitt. Efter Skilda världar fortsatte han att jobba flitigt, bland annat gjorde han stora roller i Jordskott och Molanders.

Lars-Erik Berenett dog 2017 efter en kort tids sjukdom. Han blev 74 år.

Lina Pleijel, 50, spelade Sandra Bovallius i Skilda världar

Lina Pleijel blev känd med rollen som Sandra Bovalius i Skilda världar.
TT

Hennes mamma, författaren Agneta Pleijel, skrev mycket för teatern och genom det kom Lina Pleijel tidigt in på skådespeleriet.

Redan som elvaåring debuterade hon i Lennart Hjulströms film Berget på månens baksida. Hon fick senare den kvinnliga huvudrollen i Skilda världar.

I en intervju i Dagens Nyheter i samband med sin 50-årsdag i fjol beskrev hon tiden i såpan som ”intensiv, rolig men även frustrerande”.

– Grundhistorien var hämtad från en serie i Australien. Flera av oss tjejer var lite upprörda över att rollerna var ganska könsstereotypa, berättade hon för tidningen. Lina Pleijel hoppade av Skilda världar efter två säsonger när hon fick barn och lade samtidigt ned skådespelarkarriären.

Senare utbildade hon sig till psykolog och det händer att patienterna känner igen henne.

– Det händer ibland att någon vill veta om jag är tjejen som var med i Skilda världar, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Alexander Skarsgård, 44, spelade Marcus Englund i Vita lögner

TT

Som en del av Skarsgårdklanen debuterade Alexander Skarsgård förstås tidigt.

Han var bara åtta år när han gjorde sin första roll i filmen Åke och hans värld, men när den vuxna karriären drog igång på allvar i slutet av 1990-talet var det i TV3-såpan Vita lögner.

Alexander Skarsgård gick sedan vidare till att bli den mest framgångsrika av Stellan Skarsgårds alla skådespelande söner med roller i HBO-serier som Generation kill, True blood och Big little lies och i vår är han aktuell med en roll i storfilmen Godzilla vs Kong.

Anki Lidén, 73, spelade Karin Sundin i Vänner och fiender

TT

Hon har varit verksam som skådespelare sedan början av 1970-talet och medverkat i allt från Mitt liv som hund och Storstad till Allra käraste syster.

Anki Lidéns längsta roll är dock den som Karin Sundin i Vänner och fiender.

Såpan blev en riktig långkörare som sändes i fyra år. Efter Vänner och fiender har hon bland annat synts i Morden i Sandhamn och Sommaren med släkten.

Anki Lidén var också mamma till Tim ”Avicii” Bergling.

Efter hans död 2018 har hon och maken Klas Bergling startat Tim Bergling Foundation som arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa och suicid.

– Det känns som det här är det viktigaste vi kan göra efter Tims död. Vi är väldigt engagerade och vill verkligen att det blir en förändring. Det är så fruktansvärt att det är så många unga människor som tar livet av sig. Det är så tufft för ungdomar att leva i dag, har Anki Lidén berättat för Aftonbladet.

Tuva Novotny, 41, spelade Nora Strandberg i Skilda världar

Tuva Novotny
TT

Tuva Novotny var bara tonåring när hon slog igenom i TV4:s dagliga såpa Skilda världar.

Hon har sedan dess blivit en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare med filmer som Smala Sussie, Kungens val och Borg på meritlistan. Hon spelade också mot Julia Roberts i Eat pray love.

På senare år Tuva Novotny dessutom börjat regissera – hon ligger bland annat bakom den norska filmen Blind spot samt Fredrik Backman-filmatiseringen Britt-Marie var här med Pernilla August i huvudrollen.

16 one-hit-wonders i Melodifestivalen - var tog de vägen sen?

Mer läsning

Femina