1995 gjorde prinsessan Diana en intervju med journalisten Martin Bashir i BBC, som skulle komma att bli omtalad världen över. I den långa tv-intervjun sa den sårade prinsessan bland annat den numera välkända repliken: ”Det var tre av oss i äktenskapet, så det blev lite trångt”. Prinsessan Diana syftade då på maken prins Charles och hans kärleksaffär med Camilla Parker Bowles, som han numera är gift med. Diana och Charles skilde sig inte förrän året efter intervjun, 1996.

Tv-intervjun har på senaste tiden väckt kontroverser, sedan prinsessan Dianas bror Charles Spencer hävdat att Martin Bashir falsifierade dokument för att övertala Diana att ställa upp på intervjun.

Prins William stöttar utredning efter Diana-intervju

Nu väljer BBC att göra en fristående undersökning där en pensionerad domare ska se över huruvida det ligger något i anklagelserna mot kanalen och Bashir.

Prins William, Dianas äldsta son, och tvåa i den brittiska tronföljden, är positiv till att saker ses över. På torsdagen gick det ut ett uttalande från hovet där prins William ser undersökningen som ”ett steg i rätt riktning”. Han tycker också att man ska ”etablera sanningen bakom händelserna”, och ser över ”de beslut som senare togs av BBC vid tillfället”.

Utredningen ska både undersöka om BBD och Bashir gjorde något opassande eller felaktigt, och om det i sin tur påverkade prinsessan Dianas beslut att ställa upp på intervjun.

Läs mer:

The Crown säsong 4 – serien vs. verkligheten i bilder
Så mycket kostar alla de lyxigaste designerväskorna
Pernilla Wahlgrens lycka – efter Hans Wahlgren och Christina Schollins sjukdom

Mer läsning

Femina