De stolta föräldrarna har visat upp dottern Lilibet för hennes gammelfarmor.

TT
Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter
0:51

Efter reklamen: Meghan Markle och prins Harry har fått en dotter

(0:51)

Slå på ljud

I fredags föddes Meghan Markles och prins Harrys andra barn, dottern Lilibet Diana Mountbatten-Windsor. Förlossningen skedde på Santa Barbara Cottege hospital i Kalifornien, inte långt från hertigparets hem.

När namnet avslöjades insåg många de fina hyllningar till två kvinnor i prinsens liv: dels Diana som så klart kommer från hans mor med samma namn, och dels Lilibet. Det är en hommage till farmodern och drottningen Elizabeth.

Meghan Markle och prins Harry har fått sitt andra barn

Fina betydelsen av dotterns namn

I unga år kallades hon nämligen Lilibeth, och många menar att det var hennes nu framlidne make prins Philips smeknamn till henne. Under hans begravning tidigare i år lämnade drottningen ett brev på hans kista, och det var undertecknat med just Lilibeth.

Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, som kommer att kallas Lili, är inte den enda i den brittiska kungafamiljen som har namn efter drottningen och prinsessan. Även prins William och Kate Middletons dotter är döpt efter dessa kvinnor, och heter Charlotte Elizabeth Diana.

Prins Harry hade redan innan dotterns födsel visat intresse för namnet. Under ett officiellt besök i Birkenhead strax utanför Liverpool i England träffade han och Meghan Markle (som då var gravid med sonen Archie) ett gäng skolbarn. Ett av dessa hette Lily, något som prinsen uppskattade och ska ha frågat hennes mamma hur namnet stavades.

”Kunde inte hålla sig”

Nu rapporterar bland annat People att drottningen och den nyfödda flickan redan fått hälsa på varandra – trots att de befinner sig i olika länder.

– Föräldrarna var väldigt uppspelta och kunde inte hålla sig från att dela med sig att deras dotter hade kommit, säger en källa till tidningen och berättar att de ringde upp för ett videosamtal så fort de kommit hem från sjukhuset.

Fina storyn bakom Meghan Markle och prins Harrys val av namn till dottern

Det är via videosamtal som familjerna kunnat ha kontakt den senaste tiden, med undantag för prins Philips begravning då Harry kunde resa över Atlanten och medverka. Då var Meghan Markle dock tvungen att stanna hemma på grund av hälsoskäl.

När de kan samlas på riktigt återstår att se, och har så klart att göra med restriktionerna kring pandemin.

Meghan Markle och prins Harrys tankar kring dotterns namn

Mest läst