TV: 5 saker du vill veta om Helena af Sandeberg
1:24

Efter reklamen: TV: 5 saker du vill veta om Helena af Sandeberg

(1:24)

Slå på ljud

Plötsligt var den bara överallt: på radio, på tv, på barer och nattklubbar. På konsertarenor. Ledmotivet till 1997 stavas, onekligen, Save Tonight. Bakom succélåten stod Eagle-Eye Cherry, i dag 54 år gammal. Då, i slutet av 1990-talet, var han ett nytt ansikte i kändis-Sverige.

Men hur var det att slå igenom över, i princip bokstavligen, en natt? Och hur lever Eagle-Eye Cherry i dag? Vi berättar.

eagle-eye cherry

Don Cherry, fru Moki Cherry och sonen Eagle-Eye på scen i Frankrike, 1972.

Guy Le Querrec

Eagle-Eye Cherrys uppväxt

Eagle-Eye Cherry föddes den 7 maj 1968 och växte upp med fyra syskon, bland annat halvsystern Neneh Cherry (som ju ligger bakom megahiten Buffalo Stance och dessutom är mamma till artisten Mabel). Familjen hade sin bas på landet i Skåne. Mamma Moki Karlsson Cherry, var konstnär och pappa Don Cherry var jazzmusiker. Familjen reste mycket och var ofta med på pappans internationella turnéer. Eagle-Eye har för övrigt också ett slags släktband med svenska artisten Tityo. Tityo och Neneh delar nämligen pappa.

– När jag var 12 år flyttade vi till New York. Först till Queens, där Talking Heads var våra grannar..., har Eagle-Eye Cherry berättat i en intervju med radioprogrammet Morgonpasset.

eagle eye cherry

Eagle-Eye Cherry, 3 år gammal.

New York-livet var annorlunda än uppväxten i Skåne. Eagle-Eye minns chocken över att ha så många tv-kanaler. Och hans minns maten: Oreos, jordnötssmör... allt det där som ännu inte kommit till Sverige.

– Jag gick i samma klass som Jennifer Aniston på School of Performing Arts, den så kallade Fame-skolan.

Eagle-Eye Cherry och Jennifer Aniston var vänner och höll kontakten i flera år.

– Hon skrev till mig för ett år sedan, på Instagram. Och jag missade det! Jag skrev tillbaka men det tar väl ytterligare ett år innan hon ser det, har Eagle-Eye berättat i en intervju.

En ofrivillig svensk diss av Vänner-stjärnan alltså!

eagle-eye cherry neneh cherry

Neneh Cherry, sångerska och Eagle-Eye Cherry, sångare. Eagle-Eye och Neneh är halvsyskon och delar samma mamma.

Lars Sjögren

Eagle-Eye Cherry och Save Tonight

Eagle-Eye Cherry medverkade i ett antal reklamfilmer och piloter som ung. Han gjorde en roll i Cosby och en tv-serie, bland annat. Sedan blev det musiken som drog, allra mest. 29 år gammal kom det stora genombrottet, med megahiten Save Tonight. Låten Save Tonight har, i skrivande stund, över 12,2 miljoner visningar på Youtube och 143 miljoner lyssningar på Spotify. Den spelas fortfarande flitigt på många radiokanaler.

Sibel gjorde succé i Idol – försvann från rampljuset

Videon till Save Tonight är svartvit och föreställer Eagle-Eye, i många olika utklädnader, på en gata i vad som ser ut att vara New York. Men faktum är att videon är inspelad i Stockholm, på Skånegatan på Södermalm.

eagle eye cherry 1997

Eagle-Eye Cherry vid genombrottet, hösten 1997.

Håkan Lindell

När Eagle-Eyes stora break kom gick allt snabbt. Han älskade det. Han reste land och rike runt. Det blev fler skivor. Många priser: Grammisar, Rockbjörnar, MTV-statyetter... Men med framgången kom också pressen, från industrin. Pressen att sälja – ännu mer. I intervjuer har Eagle-Eye berättat om en ledig dag han varit lovad. Men en intervju med skotsk media dök upp och han fick jobba.

– Jag minns hur jag nästan stod och grät i duschen för jag orkade inte. Jag var så jävla arg. Och jag insåg att ingen, inte ens min manager som jag hade en bra relation till, utom jag själv ser till mitt bästa. Jag började känna mig övergiven, har artisten berättat för SvD.

Så gick det sedan för skådespelarna i Lotta på Bråkmakargatan

Eagle-Eye Cherry försvann från rampljuset

Den där scenen i duschen blev en slags vändpunkt.

– Jag körde på non stop där efter första plattan, och två till. Det var turnéer, promotion och hela paketet. Men efter sex-sju år så sa jag att ”nä, nu ska jag ta en paus”, och sedan blev den jävligt lång.

eagle eye cherry grammis

Eagle Eye Cherry tog hem tre grammisar vid under Grammisgalan 1998.

Gunnar Seijbold

Eagle-Eye Cherry drog sig tillbaka från rampljuset. För P3 förklarar han att han inte riktigt uppskattar att vara superkänd.

– Nja. Jag gillade inte att folk hela tiden tittar på en. Jag gillar att leva ett vanligt liv. Det blev så mycket under en period. Nu är det perfekt, uppmärksamheten är inte konstant.

helena af sandeberg och eagle eye cherry

Helena af Sandeberg och Eagle-Eye Cherry var ett par i åtta år.

Karin Törnblom/TT

Eagle-Eye Cherrys relation med Helena af Sandeberg

Då Eagle-Eye Cherry slog igenom levde han ihop med skådespelerskan Helena af Sandeberg. Paret var välkända i Stockholms nattliv. Ett riktigt it-par. De möttes under en reklamfilminspelning, för choklad, i New York.

– Jag tänkte egentligen gå därifrån men så kom den här supersöta blondinen fram till mig. Hon kände igen mig och vi började prata. Hon fick inte rollen men jag fick den..., har Eagle-Eye berättat i podcasten Hundåren.

Helena och Eagle-Eye var ihop i hela åtta år. Sedan gick de isär år 2000. Nu, 24 år senare, väljer Eagle-Eye att berätta varför. Det hela hade med megahiten Save Tonight att göra.

– Mitt och Helenas förhållande höll inte genom det där (framgången och turnerandet, reds. anm). Jag var ju borta hela tiden!, har artisten berättat i podcasten Hundåren.

Helena och Eagle-Eye är dock fortfarande vänner. 2018 återförenades de, på vita duken, då de båda deltog i filmen Lyckligare kan ingen vara.

Eagle-Eye Cherrys fru och barn

Artisten Eagle-Eye Cherry är sedan många år tillbaka ett par med Sofia Weman, 44. De bor tillsammans med dottern Daisy, 11 år gammal, på Södermalm i Stockholm (faktum är att Eagle-Eye, efter sitt kringflackande liv, bott på samma adress i över 23 år). Sofia och Eagle-Eye har levt ihop sedan tidigt 2000-tal och dök för första gången upp på bild tillsammans 2003. Dottern Daisy är döpt efter Eagle-Eyes älskade farmor, som bar samma namn.

eagle eye cherry mtv

På The MTV Music Awards, London, 1998.

REX

Det gör Eagle-Eye Cherry i dag

Eagle-Eye har gjort comeback inom musiken, men i lite mindre skala än tidigare. Tempot är lugnare. Häromåren kom albumet Streets of You. När Eagle-Eye inte är i studion eller turnerar spelar fotboll två till tre gånger i veckan, och cyklar en hel del på sin landsvägscykel. Han lever ett lugnt liv. Ofta är han i sommarhuset på Ingarö.

eagle eye cherry sofia

Eagle-Eye Cherry och flickvännen Sofia Weman på galapremiär 2018.

Karina Ljungdahl/TT

– Jag har Volvo, hus på landet och har precis skaffat valp. Så det är ”check, check, check”. Men jag har ingen takbox än. Någon sa att när jag nu har hundbur i bilen måste jag också köpa takbox, har han berättat i en intervju i Svenska Dagbladet i början av 2022.

Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns
0:51

Efter reklamen: Se också: Kändisarnas bästa bröllopsbilder vi minns

(0:51)

Slå på ljud
Mest läst