1:35

Efter reklamen: 5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

(1:35)

Vi minns henne alla från andra säsongen av Idol 2005. Då 17-åriga Sibel Redzep imponerade på både juryn och tittarna med sin talang, och lyckades ta sig till semifinal i musiktävlingen. Där föll hon på målsnöret, och slogs ut av Agnes Carlsson och Sebastian Karlsson.

Efter tiden i Idol började Sibel med att återvända till gymnasiet för att så småningom kunna ta studenten. Efter några år återvände hon till rampljuset, och 2008 tävlade hon i Melodifestivalen med låten That is where I'll go som tog sig till final men slutade på en sjunde plats. Två år senare var hon tillbaka i Mello, då med låten Stop som inte lyckades ta sig vidare till finalen.

Sibel sjöng i Idol, och kom trea.

Nils Petter Nilsson

Sibel fortsatte kämpa för en musikkarriär, och släppte flera album och åkte på turné. Men så småningom försvann hon från rampljuset.

Nanne Grönvalls söner Charlie och Felix har vuxit upp – här är de idag

Därför försvann Sibel från rampljuset

2014 bröt Idol-alumnen med sitt skivbolag Warner music, och bestämde sig för att lägga artistkarriären på hyllan. Istället ville hon nu satsa på låtskrivarkarriären på heltid – och det har visat sig vara ett framgångsdrag.

– Jag har levt på musiken sedan ”Idol”, men det är klart att det har varit tufft ibland, säger hon i en intervju med Expressen.

Nu arbetar Sibel Redzep, 34, på ett skivbolag där hon skriver låtar till andra artister, både svenska och internationella. Hon har bland annat skrivit åt och arbetat med Miriam Bryant, Cherrie och Jireel.

– Jag har kämpat i många år och jobbat jätte-, jättehårt, berättar hon i Expressen-intervjun.

Idol-vinnaren övervann cancern – nu går drömmen i uppfyllelse

En av Sibels största framgångar hittills är låten How long som hon skrivit med Tove Lo, och som är med i den hyllade HBO-serien Euphoria. Nu vill hon fortsätta framgångssagan utomlands, och åker på låtskrivarläger i Miami.

– Jag vill fortsätta göra det jag älskar och försöka ta mig framåt. Jag vill att mina låtar ska bli större hits, men det viktigaste för mig är att ha roligt längst vägen.

Sibel Redzep på Musikförläggarnas pris 2021.

Karin Törnblom/TT