Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det sedan för skådespelarna i Lotta på Bråkmakargatan

29 apr, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
beatrice jaras
Filmen om Lotta på Bråkmakargatan har blivit en modern klassiker – älskad av både unga och gamla. Men hur gick det för skådespelarna som var med? Femina berättar.
Annons
TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
TV: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Lotta, som bor på Bråkmakargatan, är en av Astrid Lindgrens absolut mest kända och uppskattade bokkaraktärer. Den första boken om Lotta, kallad Barnen på Bråkmakargatan, kom ut redan 1956. Sedan dess har ytterligare fem böcker om Lotta sett dagens ljus. 1992 kom också filmen om Lotta, Lotta på Bråkmakargatan, regisserad av Johanna Hald. Året efter 1993, kom uppföljaren, Lotta flyttar hemifrån, också den i regi av Johanna. Handlingen i böckerna och filmerna om Lotta kretsar kring tre-fem år gamla Lotta och hennes familj, pappa Stefan, mamma Doris och hennes två syskon, Jonas och Mia-Maria, också kallad Mia. Familjen heter Nyman i efternamn och bor på den gata som kallas Bråkmakargatan. Egentligen heter gatan Krukmakargatan men pappa Stefan säger att det numera bara bor bråkmakare på den gata där det tidigare bodde krukmakare, så Bråkmakargatan är ett mer passande namn. I handlingen märks också familjens granne, Tant Berg och Lottas gosedjur, grisbjörnen Bamsen.

Annons
lotta på bråkmakargatan
Hela familjen Nyman: Lotta, Mia-Maria, Jonas, pappa Stefan och mamma Doris.

Filmerna om Lotta har setts otaliga gånger av både barn och vuxna, de upptäcks ständigt av nya generationer. Men hur gick det sedan för skådespelarna som var med? Vi vet!

Claes Malmberg – Lottas pappa

Claes Malmberg var ett känt ansikte redan innan han medverkade i filmerna om Lotta. Claes slog igenom under 1980-talet, med sin rollfigur Ronny Jönsson. Han har arbetat med ståuppkomik, med film, tv och på teaterscenen. Efter 1993 har han hunnit med mängder av produktioner, både i Sverige och i Finland. 2013 deltog han i Melodifestivalen tillsammans med Tommy Körberg, Johan Rabaeus och Mats Ronander. Han har också medverkat i Parlamentet i TV4. Claes har fem barn med fyra olika kvinnor, i dag har han funnit kärleken i 20 år yngre Janiana Mafra Panchero Silva, från Brasilien. I Fördomspodden berättade han, i april 2022, att han drabbats av prostatacancer.

Annons

– Det är ju så här att jag har ju haft prostatacancer vilket innebär att jag är impotent, vilket man blir efter operationen, sa Claes Malmberg till Emil Persson, som driver podcasten.

claes malmberg 2022
Claes Malmberg vid TV4:s och Unicefs årliga insamlingsgala Världens viktigaste kväll – och roligaste. Münchenbryggeriet, Stockholm, april 2022.

Det hela upptäcktes av en slump, avslöjar Claes. En vän uppmanade honom att söka läkare och läkaren skickade, i sin tur, Claes vidare till en urolog

– Det var precis i början av pandemin, då var sjukvården så belastad. Så hade jag sådan fruktansvärd tur att jag långt tidigare hade beställt en privat sjukförsäkring som jag inte visste att jag hade.

Annons

Försäkringen gjorde att han kunde bli opererad inom bara några veckor.

– Det hade aldrig inträffat om jag inte hade haft den privata sjukförsäkringen, som jag egentligen är motståndare till att man kan teckna, men i mitt fall var det min smala lycka. Så det var så mycket tillfälligheter som gjorde att allt gick så bra som det gjorde.

lotta på bråkmakargatan
Martin Andersson som Jonas, Grete Havnesköld som Lotta, Linn Gloppestad som Mia och Beatrice Järås som mamma Doris.

Claes har aldrig tidigare berättat om sin cancer. Men genom att tala öppet om den hoppas han kunna hjälpa andra män i en liknande situation. Särskilt sexbiten är viktig att sätta fokus på, menar han.

Annons

– Jag tror att det är viktigt när man pratar om en sådan sjukdom att man pratar om detta också, för det ligger en stor skuld hos män och det ligger också en stor sorg givetvis hos män. Varför jag säger det är för att jag vill understryka att det är en av konsekvenserna av sjukdomen.

Beatrice Järås – Lottas mamma

Beatrice Järås hade en bakgrund som, bland annat, balettdansös och musikalstjärna då hon castades till rollen som Lottas mamma, Doris. Beatrice Järås har, sedan dess, bland annat medverkat i 289 avsnitt av tv-såpan Nya tider.

beatrice järås som lottas mamma
Beatrice Järås spelade Lottas mamma i filmen Lotta på Bråkmakargatan. I dag bor hon på Österlen i Skåne, med maken Nisse Landgren.

Sommaren 2021 var hon med i ett avsnitt av Sommar med Ernst. Privat lever Beatrice med Nils ”Nisse” Landgren, musiker och funkpionjär. De har varit gifta i hela 43 år och möttes redan 1978 då de båda arbetade med Björn Skifs.. De bor i en liten fiskeby som heter Skillinge på Österlen, sedan 24 år tillbaka.

Annons

Om sin medverkan i Lotta-filmerna säger Beatrice såhär:

– För mig personligen var det fantastiskt att få vara med om Lotta på Bråkmakargatan.

beatrice järås och nisse landgren
Nisse Landgren och Beatrice Järås närvarade vid Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst samt 250-årsjubileum i december 2021.

Hon berättar för Sveriges radio att barn i regel inte känner igen henne från filmen längre.

– Det här är ju nästan trettio år sedan.

Grete Havnesköld – Lotta

Blott fem år gammal blev Grete Havnesköld känd för hela svenska folket – som den kreativa och envisa lilla Lotta i filmen Lotta på Bråkmakargatan.

Efter att filmerna spelades in fortsatte Grete att stå i rampljuset i några år. Hon medverkade i Hål i väggen tillsammans med Nour El Refai och Cecilia Forss 2008, och året därpå var hon med i kortfilmen Att återvända, 2010 spelade hon också i Wallanderfilmen Dödsängeln. Grete har sagt att hon känner stolthet över sin insats i Lotta-filmerna.

Annons
lotta på bråkmakargatan
Grete var bara fem år gammal när hon slog igenom som Astrid Lindgrens älskade bokfigur, envisa lilla Lotta.

– Det känns som en ära att få ha varit en del av Astrid Lindgrens verk, sa Grete Havnesköld till Expressen 2018.

Grete, som är född och uppvuxen i Södertälje, har gått en skådespelarutbildning på Stockholms Elementära Teaterskola. Hon har, vid sidan av skådespeleriet, också tagit en masterexamen i statsvetenskap, och har arbetat med jämställdhet på Socialdepartementet. I dag bor hon i Gnesta, utanför Södertälje, med sin make och parets två barn. Hon arbetar med ungdomar och deras rätt till kulturliv.

Annons
grete havneskold 2021
Grete Havnesköld och Inger Nilsson, kanske mest känd som Pippi, vid Kristallen-galan 2021.

Martin Andersson – Jonas

Rollen som Jonas var Martin Anderssons första som skådis – men inte hans sista. Något år efter Lotta-filmerna slog han igenom stort, i rollen som Bert Ljung i tv-serien Bert och filmen Bert – den sista oskulden. Efter insatsen i Bert-produktionerna lämnade Martin Andersson skådespeleriet för att istället ägna sig åt studier.

martin andersson
Martin Andersson spelade, efter att ha medverkat i Lotta-filmerna, rollen som Bert i tv-serien, och senare filmen, med samma namn. I dag är han matematiker.

2003 flyttade han till Brasilien och fem år senare, 2007, disputerade han med avhandlingen Robust Ergodic Properties in Partially Hyperbolic Dynamics vid Matematiska institutet i Rio de Janeiro.

Annons

Linn Gloppestad – Mia-Maria

Linn Gloppestad spelade Lottas storasyster, Mia-Maria (oftast kallad Mia) i de två filmerna om Lotta. Därefter la hon skådespeleriet på hyllan. Linn har en kandidatexamen i juridik från Stockholms universitet, har jobbat som notarie i Vänersborg och Göteborg, vid Svea hovrätt och är i dag departementssekreterare vid Regeringskansliet.

linn gloppestad
Linn Gloppestad spelade Lottas storasyster, Mia-Maria. I dag arbetar hon på Regeringskansliet.

Margreth Weivers – Tant Berg

När Margreth Weivers fick rollen som den mysiga och tålmodiga grannen Tant Berg i filmerna om Lotta hade hon redan ett imponerande CV. Allt som allt har hon medverkat i omkring 100 produktioner, genom åren. Efter Lotta-filmerna har hon varit med i 25 olika projekt, på vita duken, teaterscenen och på tv. Margreth Weivers gick bort i februari 2021, hon blev 94 år.

Annons
margreth weivers spelade tant berg
Margreth Weivers var som klippt och skuren för rollen som Tant Berg, menar hennes barnbarn.

Hennes barnbarn, Tove Norström har berättat att rollen som Tant Berg passade Margreth som handen i handsken.

– Det var så mycket den hon var. Det är jättefint att det är den relationen många har till henne. Det gör hennes minne rättvisa, har hon sagt till Expressen.

Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Se också: Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag
Annons