Edward af Sillén och Talang-juryn.
Så har det gått för Sverige i Eurovision
1:08

Efter reklamen: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Slå på ljud

Edward af Sillén – hans namn syns nästan överallt. Han är inte bara en självklar kommentator i Eurovision song contest, och hyllad manusförfattare till Melodifestivalen och de Eurovision-finaler som hållits i Sverige. Han är också programledare för Muren och Årets quiz, regissör till olika scenföreställningar och manusförfattare till Helena Bergström-filmen En underbar jävla jul.

Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén.

Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén kommenterar finalen av Eurovision song contest tillsammans.

Foto: Jessica Gow/TT

Även om det först är på senare år som Edward af Sillén blivit folkkär, inte minst som jurymedlem i Talang, så har han verkat inom underhållningsbranschen länge. I en lång intervju med Dagens Nyheter 2020 berättade Edward af Sillén att det faktum att han av sina föräldrar adopterats från Brasilien påverkat honom, och gjort att han alltid vill bevisa sig själv – ofta har han varit yngst i rummet och känt att han behövt läsa på för att kunna hävda sin plats.

Exklusiv intervju: Hon är Min mamma, din pappa-Stefan Brodins nya kärlek

Adopterades från Brasilien

– Jag fick en på miljonen-chansen att komma ifrån fattigdom i Brasilien och hamnade i ett parhus vid Bromma kyrka. Kanske har det gjort att jag känt någon sorts ansvar att jobba fort, att jag måste lyckas, att det inte får vara förgäves.

Han adopterades som bebis från Brasilien av sin svenska pappa Claes och sin amerikanska mamma Judy, och växte upp i välbärgade området Bromma i Stockholm. Många som adopteras från ett annat land kan känna att de vill upptäcka sina rötter, men ett sådant behov har Eurovision-kommentatorn aldrig haft.

– Jag ser ut som mamma Judy och låter som pappa Claes, och jag har liksom inte det där hålet i mig: det finns inget i min barndom som jag måste få ifyllt, säger han i Dagens Nyheter.

Shirley Clamp om den svåra sorgen: Förlorade båda mina föräldrarna i covid

Edward af Sillén visade sin pojkvän 2021

Edward af Sillén är väldigt hemlig med sitt privatliv, och berättar inte offentligt om sitt dejtingliv. 2021 gick han på premiären av Utvandrarna och hade med sig pojkvännen Christoffer Zackrisson, som han hade träffat under pandemin. Christoffer studerade då till läkare.

– Det här är en riktig pandemikärlek om det finns något som heter så, sa Edward af Sillén till Aftonbladet.

Sedan dess har de två inte fotograferats tillsammans i offentliga sammanhang.

Edward af Sillén med pojkvännen Christoffer Zackrisson 2021.

Edward af Sillén gick med sin pojkvön Christoffer Zackrisson på premiären av Utvandrarna 2021.

Foto: Karin Törnblom/TT

I intervjun med Dagens Nyheter säger Edward af Sillén att han i framtiden, när han vill bilda familj, själv skulle vilja adoptera från sitt födelseland Brasilien, och ge ett barn samma möjligheter som han själv fick.

– Det absolut vackraste vore ju om jag kunde adoptera från Brasilien. Tänk att få sluta cirkeln, att jag kunde ge ett barn en trygghet här. Och att vi kanske en dag kunde åka tillbaka dit tillsammans.

Mest läst