Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Shirley Clamp om den svåra sorgen: Förlorade båda föräldrarna i covid

09 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografBjörn Lindahl/Aftonbladet
shirley clamp
Shirley Clamp förlorade båda sina föräldrar till covid-19 under förra året.
I en intervju med Amelia berättar hon om sorgen – och den förlamande chocken som ännu inte gett med sig.
– Själv pratar jag nästan aldrig om det. Jag tror inte ens att jag kommit in i känslan att mamma inte finns mer, säger hon till tidningen.
Annons
5 saker du kanske inte visste om Shirley ClampBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Shirley Clamp

Det var i början av 2020 som coronavirusets, covid-19, globala utbrott klassades som en global pandemi och livet förändrades för alltid.

För den folkkära artisten Shirley Clamp har det senaste året präglats av djup sorg och en otrolig chock – hon förlorade nämligen båda sina föräldrar till sjukdomen inom loppet av några månader.

I en intervju med tidningen Amelia berättar hon om sorgen, som hon fortfarande inte hunnit bearbeta, och om 14-åriga dottern Vilja som är hennes ljus mitt i mörkret.

Mamma Anita hamnade på hjärtintensiven

Det var förra året som Shirley Clamp förlorade både sina föräldrar. Hennes far Collin, som var bosatt i Australien, gick bort i covid den 14 maj.

Bara månader därefter, den 10 juli, somnade hennes mamma in efter att ha blivit hemskickad från hjärtintensiven, till följd av komplikationer i postcovid.

Annons

Mamma Anita fick bekräftad covid–19 julen 2021. Hon blev frisk, men fortsatte att ha besvärliga symtom.

– Mamma tillhörde den generationen, som låg hemma och kippade efter andan. Hon hade ångest och oro över att få covid igen. Vi sa att hon måste åka in. När hon till slut gjorde det märkte de att hon hade mycket vätska i lungorna och kroppen och tömde henne på 15 liter. Tömmer man en person på så mycket vätska tar hjärtat stryk. För att överleva hamnade hon i en maskin på hjärtintensiven, berättar Shirley för tidningen.

Därefter blev hon hemskickad, med ett inbokat återbesök två och en halv veckor senare, för att kolla hjärtkapaciteten och planera för att sätta in en pacemaker.

Shirley berättar att hennes 73-åriga mamma var glad och mycket hoppfull, och att hon själv och hennes tre år äldre syster Tania kände sig lugna.

Shirley Clamp om sorgen efter mammans död

Men Anita kom aldrig på återbesöket. Några dagar innan det var dags hittade Shirleys syster deras mamma livlös i hennes lägenhet. Hjärtat hade stannat. Det hade gått snabbt och hon hade inte lidit.

Annons

Den 50-åriga Min kärlek-artisten berättar för Amelia att hennes mammas dödsfall kom som en total chock, och att varken hon eller hennes syster riktigt bearbetat det.

– Att mamma har försvunnit är en väldigt konstig känsla. Det måste vara ett fel, ett missförstånd. Det har inte hänt. Min syster, som jobbat inom vården, har varit jättearg och ledsen. Hon förstår inte hur man kan skicka hem en person från hjärtintensiven om man inte vet att det går år rätt håll. Själv pratar jag nästan aldrig om det. Jag tror inte ens att jag kommit in i känslan att mamma inte finns mer. Chocken sitter fortfarande i.

Båda systrarna hade en nära relation till deras mamma, och Shirley berättar att saknaden efter henne har satt fysiska spår i dem. De är trötta och blir ofta sjuka.

Shirley vittnar om att hon fortfarande vaknar i tron om att hennes mamma ska ringa henne. Att hon inte finns mer går inte att ta in.

Tacksam för kärleken och mammarollen

Artisten är själv mamma till en 14-årig dotter, Vilja, och uttrycker en stor tacksamhet över det att hon fick ”äran att uppleva.”

Vardagen är, sorgen till trots, full av lyckoämnen och kärlek. Båda känslorna får finnas.

Förutom Vilja, får Shirley också mycket stöd av särbon Benny Rönnelöw. Hon berättar för Amelia att deras relation stärks under det tuffa året.

Paret drömmer om att flytta ihop, det har alltid varit målet. Men de tar det med ro för barnens skull. Benny har fyra barn mellan åldrarna 11 och 19.

shirley clamp barn pojkvän
Shirley Clamp, med dottern Vilja (t v), och pojkvännen Benny Rönnelöw, med tvillingdöttrarna Nelly och Nikki. Gänget fotades tillsammans vid Kolmårdens säsongsinvigning i maj 2023.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons