Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Efter Carina Bergfeldts insamling – så reagerar SVT

05 sep, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Carina Bergfeldt.
Programledaren och journalisten Carina Bergfeldt fick ta emot mycket kritik efter ett inlägg där hon uppmanade sina följare att samla in pengar till barnen i Afghanistan.
Nu har SVT agerat – och begränsar hennes arbetsuppgifter.
Annons
TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalistenBrand logo
TV: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

När talibanerna tog över makten i Afghanistan gjorde Carina Bergfeldt ett inlägg på Instagram där hon bad sina följare att samla in pengar till Svenska Afghanistankommitén. Redan då insåg hon att det kunde få konsekvenser.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort”, skrev hon.

Och visst kom det skäll, bland annat från flera SVT-medarbetare som menade att Carina Bergfeldt brustit i sin opartiskhet.

Bergfeldts svar efter kritiken

I en intervju med Expressen sade hon dessutom så här:

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Annons

Något som också skapade stor uppståndelse.

I ett annat inlägg på Instagram förtydligade sig journalisten.

”För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler. Och att jag inte gjort det på fem år. Däremot kommer jag, min egen icke-genomtänkta formulering till trots, alltid att vara så stolt över er, som tillsammans skänkte över en miljon kronor till akut behövande. Det hade jag aldrig kunnat drömma om”.

Hon menar dessutom att SVT:s etikavdelning har givit sitt godkännande till insamlingen. Chefen på avdelning bekräftar till Medierna i P1 att en medarbetare där skrivit ett dåligt formulerat mail.

– Jag kan förstå att hon tolkade det som något slags godkännande från oss. Vilket inte var avsikten, säger Albert Svanberg som är chef för SVT programetik i programmet.

SVT-chefen: ”Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg”

Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT nyheter och hon säger i programmet att kanalen nu kommer ta till med hårdhandskarna

Annons

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger hon.

Konsekvenserna blir att Carina Bergfledts arbetsuppgifter kommer att begränsas. Hon står nu inte fri att bevaka Svenska Afghanistankommittén, Afghanistan eller biståndsfrågor.

– Det är det starkaste verktyg jag har om det inte är så att man går till avsked. Men då ska man ha arbetsrätten med sig och det kräver ganska mycket. Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg, säger Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyreBrand logo
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre
Annons