Efter drottning Elizabeths död: Det händer nu

Under torsdagskvällen möttes vi av det sorgsna beskedet att drottning Elizabeth har somnat in, 96 år gammal. Drottning Elizabeth var en älskad regent som suttit rekordlänge på Storbritanniens tron, och nu är hela landet i sorg.

Drottningen var i högsta grad delaktig i planerandet av sin egen död. Detta då man inför dödsfallet lagt fram en väl detaljerad plan för hur brittiska hovet och nationen ska hantera drottningens bortgång, rapporterar The Guardian.

Se också: Drottning Elizabeth II är död
1:41

Efter reklamen: Se också: Drottning Elizabeth II är död

(1:41)

Slå på ljud

Det här händer nu

Planen gör klart att Storbritanniens premiärminister ska göra ett uttalande vid drottningens död – innan man utlyser en landssorg i tio dagar, skriver The times. Planen går under namnet London Bridge, och den påbörjades redan under 1960-talet, och enligt brittisk press ser planen ut som följande:

Dagen för beskedet av drottningens död skall kallas D-day, och de följande dagarna kommer gå under D+1, D+2, och så vidare.

Alla radiokanaler i Storbritannien har redan utvalda spellistor med sorglig musik som de ska avbryta den aktuella sändningen med.

Prins Charles står näst på tur i tronföljden och tar därför över tronen efter sin mor Elizabeth redan under fredagen, dagen efter hennes död. Efter att Charles installerats kommer han resa rike runt för delta i minnesceremonier för drottningen och att träffa ledare för de olika riksdelarna i landet.

Så kan man sörja sin framlidne regent

Tio dagar efter drottning Elizabeths död kommer begravningen ske, vars förberedelser leds av den 18:e hertigen av Norfolk Edward Fitzalan-Howard.

Men innan begravningen, på dagen D+4, ska hennes kista föras från Buckingham Palace till Westminsterpalatset. Kistan kommer vara upphöjd på en katafalk och visas upp för allmänheten i tre dagar.

Drottning Elizabeths händelserika liv avslutades med ett år av tragedi

I samband med drottningens död väntar man sig stora folkmassor som kommer för att sörja. Därför har man förberett åtgärder för det eventuella kaos som kan uppstå på gatorna och i trafiken.

Regeringsanställdas beteende på sociala medier har reglerats av planen, bland annat finns förbud att återpublicera twitterinlägg, rapporterar Svensk Dam.

På dagen D+9 kommer Big Ben ringa högt för Elizabeths begravning klockan prick nio, två timmar senare bärs kistan fram och då blir landet tyst: bussar och tunnelbanor kommer att stanna.

Därför vill prins Harry inte ha kontakt med sin styvmor Camilla

Kistan kommer efter begravningen sänkas ner i det kungliga valvet vid Windsor Castle. Och där kommer den nya kungen, Charles, att släppa ner en handfull röd jord från en silverskål.

Foto: TT/Instagram

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
1:30

Efter reklamen: Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

(1:30)

Slå på ljud
Mest läst